fbpx

Dózerrel takarítják el Európa legnagyobb cigány gettóját

Kassa nem nézi tovább a szeméthegyet, meg a patkányokat.

Nehézgépekkel takarítják ki Európa egyik legnagyobb cigánygettóját, a kassai Lunyík IX-es lakótelepet, ahol tarthatatlan állapotok alakultak ki.

Több emelet magas szeméthegyek gyűltek össze és olyan mértékű járványveszély van, hogy az a telep határain kívül is aggasztó. Az önkormányzat döntése értelmében hamarosan lebontanak újabb harminc panellakást, miután az elmúlt években két tömböt már eldózeroltak. Elszállítják majd a hatalmas szeméthegyeket is, amelyet hosszú évek alatt halmoztak fel a cigányok, elszaporodtak ugyanis a patkányok és a hőségben nagy a fertőzésveszély.

Több száz cigány kerül majd az utcára, mert cserelakást csak az kaphat, aki be volt jelentve, és fizette a lakbért is. Ilyen pedig nem sok van.

Két életveszélyes panel lakótömböt már lebontottak az elmúlt években a telepen. Most újabb harminc cigánycsaládnak kell kiköltöznie. „Az egyik lakótömb olyan kritikus állapotba került, hogy elhatároztuk a lebontását” – nyilatkozta a Főpolgármesteri Hivatal szóvivője.

300-an élnek a bontásra ítélt lakásokban, közülük mindösszesen csak két család fizette a lakbért, ennélfogva mindennemű felújítási munka elmaradt. Nekik a főpolgármesteri Hivatal biztosít pótlakást, de a többi család utcára fog kerülni.

Ha felállítható “negatív” rangsor, akkor a kelet-közép európai régió országai közül Szlovákiában támogatják az adófizetők pénzén legkevésbé a cigányokat. Nem csak a szegénység, de a hivatalos állami szintű szegregáció is gondoskodik róla, hogy ne vegyüljenek a fehérbőrű lakossággal.

A kilencvenes évek végén Rudolf Schuster, Kassa akkori polgármestere – a későbbi köztársasági elnök -, kitelepítette a városból a cigányokat, és egy elkülönített lakóhelyet jelölt ki számukra, amit mostanra végképp élhetetlenné tettek.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujasz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: