fbpx

Gombnyomásra megtakarítható panelházi milliárdok

Strapabíró kezelőgombjait játékautomaták ihlették, de velük ellentétben, ezek használata valóban pénzt hoz a (társas)házhoz. A magyar fejlesztésű, pár nap alatt felszerelhető, és újabban már távfelügyelettel is ellátott panelházi szemétválogatót nemrég mi is megszemlélhettük működés közben.

Szabó János, a panelházi hulladék-szeparáló ötletgazdája olyan lelkesedéssel magyarázza a szerkezet sajátosságait az augusztusi kánikulában, mintha csak most tenné először. Pedig az idén hetedik évét betöltő, innovációs nagydíjjal is kitüntetett találmány első mintagépei már rég túl vannak a százezredik ledobáson, és még mindig megbízhatóan üzemelnek…

Egy kisgyermek is képes működtetni

Bírja a jelentős igénybevételt, legyen biztonságos, megfizethető és egyszerűen kezelhető – sorolja a fejlesztés legfontosabb szempontjait a debreceni feltaláló.

Maga a gépezet, térünk nyomban a lényegre, két részből áll. Először is ott van a társasházi hulladéktárolóban, a földszinten vagy alagsorban, elhelyezett szeparátor, amolyan karra szerelt óriási tölcsérféleség, amelyet egy elektromos berendezés mozdít a megfelelő irányba, pontosan a kiválasztott konténer fölé.

Ehhez jönnek a lépcsőházi szinteken, a szemétledobó nyílásoknál elhelyezett kezelőpanelek, amelyeken ott villognak a – kezdetben nyerőgépekből kiszerelt – szinte elpusztíthatatlan nyomógombok. A kezelőtáblák gyengeárammal csatlakoznak a rendszerhez, így a vállalkozó kedvű ifjú lakók is könnyűszerrel bevonhatók a szeletív hulladékgyűjtésbe. A többi hasonlóképpen gyerekjáték!

Kiválasztjuk, hogy milyen típusú szemetet szeretnénk lehajítani (pl. műanyagot, papírt vagy mindenfélét vegyesen), majd a megfelelő kapcsolóval utasítást küldünk a csővégi modulnak, amely sebesen helyére illeszti a tölcsért. Ezt követően kinyitjuk a szemétledobó ajtaját, behelyezzük a hulladékot, majd az ajtózárással együtt kiürítjük a ledobórekeszt. A mozdulatsort addig ismételjük, amíg a takarosan válogatott házi hulladék a megfelelő tárolóedényekbe nem kerül.

A rendszert egyszerre csak egy szinten lehet használni, hogy még véletlenül se keveredjenek egymással a ledobandók. Ilyenkor az irányítótábla is kijelez, a használaton kívüli nyílásokat ugyanakkor ügyesen blokkolja az automatika. Természetesen akkor sem kell lépcsőzni, ha valami esetleg meghibásodna, vagy épp áramszünet van a házban. Üzemzavar esetén a szemét közvetlenül a vegyes hulladékgyűjtőbe pottyantható. A műszaki problémákat egyébként a legújabb, ún. negyedik generációs fejlesztések azonnal jelzik a diszpécsernek, a beléjük épített mobiltelefon-kártyáknak köszönhetően, ezáltal a hibaelhárítás a lehető legrövidebb időn belül elkezdődhet.

Nemcsak kifizetődő, de 2015-től kötelező is lesz

Magyarországon évente 2,3 millió tonna kommunális hulladék keletkezik, ebből 400 ezer tonna a panelházakban – tudjuk meg Péntek Zoltán projektvezetőtől, a United Pack Kft. munkatársától. Az általuk birtokolt hulladékválogató technológia segítségével ennek az irdatlan mennyiségű szemétnek akár több mint az 50%-át szelektíven is gyűjthetnék az iparosított építésű társasházak. Mindez pedig több okból is megérné.

Elég csak abból kiindulni, hogy a jogtulajdonos cég adatai szerint egy 40-80 lakásos panelház a válogatott szemétgyűjtésnek köszönhetően (30%-os szelektív arányt feltételezve) annyit takarít meg a szemétszállítás díjából, hogy a hulladékszeparáló berendezés kb. másfél millió forint + áfás költségét 2-3 év alatt könnyűszerrel „kitermeli”.

Persze azt is érdemes megemlíteni, hogy ami most még önkéntes alapon megy, az hamarosan már kötelező lesz. Ugyanis a tavaly elfogadott hulladéktörvény2015 januárjától mindenki számára előírja a szelektív hulladékgyűjtést. A komoly nemzetgazdasági haszonnal és csökkenő környezetterheléssel járó szemléletváltást elősegítendő a jogalkotó jelentős adóemelést is előirányzott. A jelenlegi 3 000 forintos tonnánkénti hulladéklerakási járulékot a kötelezővé tételt követően 12 000 forintig emelik, amivel végső soron nemcsak a lerakást végző szolgáltatókat ösztönöznék a helyes magatartásra, de a lakosságot is.

A megfelelő hozzáállás szerepét egyébiránt Péntek Zoltán is kihangsúlyozta, aki szerint az általuk kínált technológiában rejlő megtakarítási lehetőségeket csak úgy tudja teljes mértékben kihasználni egy lakóközösség, ha a felszerelést követően a szokásain is hajlandó változtatni. A környezetbarát technológia tehát vajmi keveset ér valódi környezetbarátok nélkül.

A cikk elkészítéséhez a United Pack Kft. munkatársai és partnerei nyújtottak segítséget.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hazforum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: