fbpx

Egyre több szemetet nyelnek le a tengeri teknősök

Egyre több tengerbe dobott szemetet nyelnek le a veszélyeztetett fajként nyilvántartott ausztráliai zöld teknősök egy nemrég publikált tanulmány szerint. A műanyagzacskók akár meg is fojthatják az állatokat.

A tengeri teknősfélék veszélyeztetettnek számon tartott hét fajtája közül hat nyeli le a tengerbe dobott hulladékot a Conservation Biology tudományos lapban publikált ausztrál tanulmány szerint.

Qamar Schuyler, a Queensland-i Egyetem kutatója kifejtette: huszonöt év alatt majdnem megkétszereződött annak a veszélye, hogy a zöld teknősök lenyelik a vízbe dobott szemetet.

A témában 1985 és 2012 között publikált 37 tanulmány, és az állatok gyomortartalmáról 1900 óta gyűjtött ismeretek alapján állították össze a statisztikai adatokat.

A zöld teknősök felnőtt egyedei több mint egy méter hosszúra nőnek meg, de vannak köztük másfél méteres példányok is, várható élettartamuk 80 év.

A műanyagdarabok könnyen megölhetik a tengeri élőlényeket, elzárhatják az állatok gyomrát, kilyukaszthatják a beleket. A hulladékok ráadásul olyan méreganyagot szabadíthatnak fel a szervezetben, amely befolyásolhatja az állatok szaporodási ciklusát is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: