fbpx

Ombudsman: a környezetvédelmet a településfejlesztéskor is figyelembe kell venni

Az ombudsman szerint az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség egyik eljárása nem felelt meg a környezetvédelmi törvényben foglalt elővigyázatosság és megelőzés követelményének. Szabó Máté ezért a szabályok betartását és betartatását kérte a hatóságtól – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

    Az ombudsman vizsgálati jelentés szerint egy panaszos az egyik szombathelyi forgácslapgyártó üzem által kibocsátott zaj és szag miatt fordult az alapjogi biztoshoz. A beadvány szerint a panaszos többször is megkereste az ügyben a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőséget, ám megítélése szerint a hatóság nem vizsgálta ki alaposan panaszát, így nem biztosította az egészséges környezethez való jog érvényesülését.
    A vizsgálati jelentésben az áll: már a kilencvenes évek óta gondot okoz az üzem zajkibocsátása. A hatósági ellenőrzéseket az is befolyásolta, hogy időközben az üzem környezetét lakóterületté nyilvánították.
    Szabó Máté a jelentésében megállapította, hogy az eljáró hatóságként kijelölt Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség eljárásában nem tett eleget a környezetvédelmi törvényben megfogalmazott elővigyázatosság és megelőzés elvének.
    A jelentés rövidített változatában hangsúlyozták: a környezet védelméhez fűződő érdekeket mindig figyelembe kell venni a nemzetgazdasági tervezés, szabályozás, továbbá a gazdasági, terület- és településfejlesztési, valamint a  településrendezési döntések és a hatósági intézkedések során.
    Hozzátették: ha a környezetvédelmi hatóság elmulasztja a környezetvédelmi előírások következetes érvényesítését, akkor a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme mellett az egészséges környezethez való jog sérelmét is előidézi.
    Szabó Máté jelentésében a határértékeken belüli, a lakosság számára mégis elviselhetetlen szennyezések kezelését is megemlítette mint a környezetvédelmi hatóság előtt álló kihívást.
    Mindennek megfelelően az alapjogi biztos felkérte az érintett környezetvédelmi felügyelőség igazgatóját, hogy a levegőtisztaság, a zaj- és rezgésvédelemmel összefüggő hatósági eljárásokban “fokozottan érvényesítse” a környezetvédelmi törvényben megfogalmazott alapelveket.
    Szabó Máté azt is kérte az igazgatótól, hogy a környezetkárosodás elkerülésére megfelelően ellenőrizzék és szankcionálják az engedélytől eltérően, illetve engedély nélkül végzett, környezetet veszélyeztető tevékenységeket.
    A vizsgálati jelentés teljes szövegehttp://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201201255.pdf oldalon olvasható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: