fbpx

Trágyát is szórnak a szelektív hulladékgyűjtőkbe Szegeden

Kiszuperált spájzot dobnak, sőt trágyát is töltenek a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe egyesek Szegeden. A lakosok többsége felháborítónak tartja, hogy bizonyos rétegek szeméttelepet csinálnak a szelektív gyűjtőszigetekből, ezért péntektől négyet felszámolnak közülük. Sőt, ősztől azoknak, akik szüneteltetik a szemétszállítást, akár nullás számlával is igazolniuk kellhet majd, hogy valóban nem laknak az adott ingatlanban – mondta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán.

Makrai László a Rádió 88-nak elmondta: az illegális szemetelők miatt felszámolt négy szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett hatot bekameráznak Szegeden. A cégvezető szerint vélhetően azok közül kerül a szemetelők többsége, akik fiktíven szüneteltetik a szerződésüket. A szerződések hiánya, illetve a károkozás mintegy 200 millió forintos bevételkiesést okoz a városi cégnek.

“Újszegeden például a Hargitai utcában teljes spájzokat helyeznek ki a szelektív gyűjtőszigetek mellé a lakosok, Kiskundorozsmán pedig állati trágyát szórnak bele egyes gazdálkodók. Alsóvároson és Tarjánban is előfordul, hogy egyes lakosok nem tisztelik a közvagyont és a tisztaságot” – mondta Makrai László. Hangsúlyozta: lakossági nyomásra számolják fel azt a négy hulladékgyűjtő szigetet, amelyek fenntartása nem európai uniós kötelezettség.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Szivárvány kitérőnél, a Gömöry utcában, a Csillagtéri Sparnál és Tápai utcánál lévő edényeket szünteti meg. A felszámolt edények helyén egy tájékoztató tábla várja majd a hulladékot szelektíven gyűjtőket, amelyről megtudhatják, hol találják a legközelebbi gyűjtőhelyet.

Makrai László ugyanakkor kiemelte: a gyűjtőszigetek 90 százalékát mintaszerűen használja a lakosság. A renitensek miatt egyébként több áruház is visszamondta s szelektív gyűjtőedények kihelyezéséről szóló korábban kiadott engedélyt.

A szemétszállítást szüneteltetők bizonyítaniuk kell?

Szegeden egyre inkább növekszik azok köre, akik szüneteltetést jelentenek be a szemétszállítás szolgáltatás esetében. Ez a szám több ezer főre rúg, a lakosság mintegy 10 százalékát érinti. “Tudjuk, hogy ennek nagy része fiktív bejelentés. Kezdeményeztem az önkormányzatnál, hogy módosuljon a helyi rendelet, amely elég laza volt eddig. Ígéretet kaptam arra, hogy az őszi ülésszakban módosul a közszolgáltatásról szóló rendelet, amelyben visszamenőlegesen lesz arra lehetőségünk, hogy amennyiben nem tud az elmúlt időszakra vonatkozólag legalább kettő darab 0 forintos közüzemi – víz, villany, gáz – számlát hozni, igazolva, hogy nem használta az ingatlant, eljárást fogunk kezdeményezni a jegyzőnél. Azt gondolom, hogy ez talán még a bűncselekmény határát is súrolja” – mondta Makrai László.

A szegedi hulladékválogató üzemben papír, műanyag, üveg és fém fordul meg nap, mint nap. Ezek közül a mágnesezhető fémet mágnesszalaggal válogatják ki a szemétből, az üveget nem válogatják, csak elszállíttatják, a papírt és a műanyagot viszont több részfajtára szelektálják. Az üzemben összesen 19 újrahasznosítható anyagfajtát különítenek el. A műanyagok esetében legalább hat típust válogatnak szét. Ebből az egyik a PET palack, a PP, HDPE jelzésű flakonok (pl. öblítős, samponos), a különböző natúr, és színes fóliák.

 

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://szegedcafe.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: