fbpx

Késik a hulladéklerakó építése

Annak ellenére, hogy Kovászna Megye Tanácsa már három éve aláírta a környezetvédelmi minisztériummal a megyei integrált hulladékgazdálkodási pályázat finanszírozási szerződését, a hulladéktároló építését még nem kezdhették el, mivel a sorozatos óvások miatt elhúzódott a közbeszerzési eljárás. A legutóbbi nyomán a fellebbezéseket elbíráló, a kormány égisze alatt működő szakhatóság úgy rendelkezett, újra át kell nézni az ajánlatokat. Azért, hogy ne maradjanak a mókuskerékben, a megyeháza úgy döntött, a határozatot megtámadja a táblabíróságon. Ehhez jogászt szerződtetnek a per idejére – határozott a tanács csütörtöki ülésén.

2010. szeptember 17-én a megyeháza aláírta a finanszírozási szerződést. A pályázat keretében tíz külön fejezetet kell meghirdetni közbeszerzési eljárással. Ebből kettő az építkezésre vonatkozik: az egyik a lécfalvi hulladéktároló és a kézdivásárhelyi átrakóállomás felépítése, másik a négy jelenlegi városi hulladéktelep bezárása. Egy fejezet javak beszerzéséről szól, hét szolgáltatási szerződés. A tízből nyolc szerződést aláírtak, kettőt még nem: a nagy építkezésre – annak közbeszerzési eljárása nem akar véget érni – és a javak beszerzésére vonatkozó részeket, utóbbit szándékosan késleltetik, mert amíg nincs meg a telep, nincs értelme gépeket, járműveket vásárolni – magyarázta érdeklődésünkre Baki János, a hulladékgazdálkodási program végrehajtását felügyelő iroda vezetője.


A 47,6 millió lej értékű munkálatra, a hulladéktároló építésére kilencen pályáztak. A tanácselnök által kinevezett elbírálóbizottság Baki János elnökletével a bukaresti Hidroconst­ruc­ţia Rt.-t nyilvánította nyertesnek. A magyarországi Ke­viép Építőipari és Kereskedelmi Kft., valamint az olaszországi In­tercantieri Vittadello cég meg­fellebbezte a döntést. A szak­hatóság az ajánlatok újraértékelését kérte. Négy óvás során minden alkalommal a bukaresti vállalat maradt helyzetben. Ezek után az olasz cég kiszállt, de a Keviép újra fellebbezett. A szakhatóság ismét az újraértékelést rendelte el. Ez ellen indít keresetet a megyeháza.
Baki János érdeklődésünkre elmondta: elvük, hogy nyerjen a jobbik, de a pályázat nem kerülhet veszélybe. A megyében van olyan tapasztalat, hogy egy olasz cég félig megvalósította a munkálatot, aztán felkészült ügyvédekkel felfegyverkezve abbahagyta. (A Szászmogyoróst Székely­udvarhellyel összekötő, Erdővidéken áthaladó 131-es megyei út korszerűsítéséről van szó – szerk. megj.). Nem csak az ajánlat értéke számít. A bizottságnak az is felelőssége, hogy olyan cég nyerje meg a kiírást, amely tudja teljesíteni a feltételeket. Ha a tervező 47,6 millió lejt számított ki, elgondolkodtató, ha valaki 27 milliót ígér – magyarázta az irodavezető.
Közben a városi telepek bezárási munkálatai folynak, Bodzafordulón augusztusban, Kovásznán szeptemberben fejezik be. Kézdivásárhely és Sepsi­szentgyörgy hulladéktelepének bezárását akkorra tervezték, amikor meglesz az új tároló. De borult a terv a csúszással. Most úgy néz ki, be kell zárni a sepsiszentgyörgyi felét és a kézdivásárhelyit.
A szerződés megkötésekor három évre írták alá a finanszírozást. Az időszak szeptemberben lejár, s a Lécfalva és Maksa közötti területre tervezett tárolónál még egy kapavágásra sem került sor. A megyeháza benyújtotta a hosszabbítási kérést, s a minisztérium valószínűleg jóváhagyja 2015 decemberéig – mondotta az irodavezető.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.3szek.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: