fbpx

Polisztirol újrahasznosítási program

A hőszigetelő anyagok közül a polisztirol kiemelkedően környezetbarátnak minősül. Többek között azért, mert sok formában újrahasznosítható, nem lesz belőle feltétlenül hulladék. Új életet kezdhet az építőiparban, a mezőgazdaságban, vagy akár a tengereken is!

Sokan gondolják úgy, hogy az építési bontott anyag, más néven sitt környezetromboló, de legalábbis esztétikailag nem elfogadható. Ezért ha csak lehetséges, törekedni kell az újrahasznosítására. Egy amerikai cég érdekes megoldást talált erre a problémára. A „Waste to Wawes” program keretén belül 21 helyen lehet leadni a használt polisztirolhabot, amiből azután szörftestet készítenek. Az újrahasznosítható anyagot leadók között új szörföt sorsolnak ki. Az akció annyira sikeres volt, hogy a cég teljes nyersanyag igényét fedezni tudja.

Bár Magyarországon ilyen akcióról még nem tudunk, a legtöbb hulladékudvarban leadható a hungarocell, és számos műanyagfeldolgozó cég is átveszi és újrahasznosítja az anyagot, ami így életciklusa végén sem szennyezi a környezetet. A legegyszerűbb, és már hazánkban is régóta alkalmazott eljárás, hogy a megmaradt, illetve bontott hungarocellt megőrlik, és cementtel keverve könnyűbetonként újra építőanyagként használják fel.

Az őrléskor keletkező finom port a téglagyárak pórusképző adalékanyagként tudják használni, vagy a vakolatgyártó cégek hőszigetelő vakolatokhoz keverik. Ha jelentősebb mennyiségű idegen anyag nem tapad a darálékra, úgy az újra hasznosított anyag mezőgazdasági célra is felhasználható. Kötött, agyagos talajba bekeverve lazítja azt, elősegíti a drénezés működését, levegőhöz juttatja a gyökereket, ezáltal gyorsítja a növények fejlődését.

De reklámtáblák, műanyag virágtartók és egyéb használati tárgyak is készülhetnek az anyagból, így újabb életciklust lehet elindítani. Nem véletlen, hogy a bonni Építési anyagok Környezetvédelmi Szervezete (ECO) szerint a hőszigetelő anyagok között a polisztirol kiemelkedően környezetbarátnak bizonyult.

 

Facebook Comments

One thought on “Polisztirol újrahasznosítási program

 • 2017/03/17 at 14:33
  Permalink

  “Bár Magyarországon ilyen akcióról még nem tudunk, a legtöbb hulladékudvarban leadható a hungarocell, és számos műanyagfeldolgozó cég is átveszi és újrahasznosítja az anyagot, ami így életciklusa végén sem szennyezi a környezetet.”
  Tudnál mondani olyan hulladékudvart/céget akik átveszik a homlokzati szigetelőanyagként használt (tehát nem csomagolási hulladék!) EPS-t?
  Köszi!

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: