fbpx

Oroszlány nem kapott hitelt a hulladékgazdálkodási cég megvásárlásához

Az oroszlányi önkormányzat nem kapott a kormányengedélynek megfelelő hitelt a bankoktól, ezért nem tudja megvásárolni a hulladékkezelést végző Remondis Oroszlány Zrt. 75 százalékos tulajdonrészét, így bizonytalan, hogy január elsejétől ki végzi a szolgáltatást a térségben – mondta el a város polgármestere az MTI-nek kedden.

    Takács Károly (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a város 576 millió forint hitelre írt ki közbeszerzést, azonban többszöri hosszabbítás után sem kaptak olyan ajánlatot, amely megfelelt volna a kormány hitelfelvételi engedélyének. A német tulajdonosokkal kötött szerződés szerint július 31-ig kellene végrehajtani a részvénycserét, ellenkező esetben a szerződés érvényét veszti.


    A polgármester az MTI kérdésére elmondta, a törvények szerint a cég jelenlegi formájában csak 2013 végéig szolgáltathat, továbbá a helyzetet súlyosbítja, hogy a depó betelt, oda már csak néhány hónapig helyezhető el a hulladék.
    Ha a szolgáltatást végző cég nem önkormányzati vagy állami tulajdonú, közbeszerzést kell kiírni, amelynél előfordulhat, hogy hiába van Oroszlánynak hulladékkezelési cége, más nyeri el a szerződést – ismertette Takács Károly.
    A közbeszerzés kiírásának jogát Oroszlány átadta a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak, azonban a szervezet működőképessége kérdéses, mert eddig két határozatképtelen közgyűlést tartottak. Az önkormányzat ezért most szakértők bevonásával keresi a helyzet megoldását – tette hozzá Oroszlány vezetője.
    A Remondis Oroszlány Zrt. vezetése a kialakult helyzetben nem kívánt nyilatkozni. Az MTI információi szerint üzemeltetőként 2011 novemberében elindították a depó bővítésének engedélyeztetését. Ezt első fokon elutasították, a másodfokú eljárásban pedig még nem kaptak választ.
    A társaság gyűjti össze Oroszlány, Tata és 13 falu hulladékát, mintegy 65 ezer embernek biztosítanak szolgáltatást, illetve egy másik szolgáltatón keresztül az oroszlányi lerakóba kerül a bakonyaljai térség 15 ezer lakójának hulladéka.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .