fbpx

Biogázüzemet adtak át Tatabányán

Átadták szerdán Tatabányán az önkormányzat és az AVE Magyarország közös beruházásában készült biogázüzemet, amelyet közel 3 milliárd forintos költséggel építettek fel, lakóterületektől távol, az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében.

2012. szeptember 4-én, az alapkőletételi ünnepséggel kezdődött el Tatabányán a közel 50 ezer m2 alapterületű biogázüzem építése. Az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft-t 2011 áprilisában alapította az AVE Tatabánya Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Zrt., valamint Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy a Dubnik-völgyi hulladéklerakó térségében biogáz-termelésre, kapcsolt hő- és villamosenergia-előállításra alkalmas hasznosítási rendszert építsenek ki és üzemeltessenek, miután a térségben keletkező, jelentős mennyiségű rothasztható anyagokból biogáz előállításán keresztül történő energiatermelés már évek óta foglalkoztatta az önkormányzatot, illetve a Zrt-t.

 

A megyeszékhely önkormányzatának célkitűzése – összhangban a hazai és az EU-s energiapolitikával – a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása, a hazai energiahordozó forrásszerkezet kedvező befolyásolása a hagyományos energiaforrások felől a megújulók irányába való elmozdulás elősegítésével.    

  A próbaüzemét megkezdő létesítményben évente 100 ezer tonna zöldhulladék, illetve melléktermék hasznosítható, a keletkező gázok elégetésével évente közel 13 ezer MWh elektromos energiát termelnek megújuló forrásokból – mondta az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, számításaik szerint a beruházás tíz év alatt térül meg.

    Hartdégen Gergely tájékoztatása szerint a biogázok nyersanyagát a Komárom-Esztergom megyei mezőgazdasági nagytermelőktől, vízművektől, élelmiszerláncoktól, zöldség nagykereskedőktől szerzik be. Az erjesztés melléktermékeként 15 ezer tonna szilárd és 65 ezer tonna hígfázisú végtermék keletkezik, amelyet fejtrágyaként, illetve talajjavító, tápanyagpótló anyagként lehet használni.
    A zárt rendszerű, szaghatást nem eredményező létesítményben évi 17 500 Gigajoule hőenergia keletkezik, ennek egy része az üzem saját működéséhez szükséges, a felesleges hőt a környékbeli vállalkozások fűtésre használják.
    A közel 50 ezer négyzetméteres alapterületű üzem a magyar tulajdonú Biogáz Unió Zrt. fővállalkozó kivitelezésében készült el. A létesítmény működése során évente 80712 tonna széndioxid egyenértékkel csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
    A beruházás megvalósítására AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. néven projekttársaság jött létre, amelyben 40,5 százalék az AVE Tatabánya Zrt., 39 százalék az önkormányzat, 20,5 százalék az AVE Magyarország Kft. tulajdona. A közel hárommilliárdos fejlesztéshez a társaság mintegy egymilliárd forintos támogatást nyert el uniós és magyar költségvetési forrásokból.

D_MTZ20130710032

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, Helmut Burger, az AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH ügyvezetője, Hartdégen Gergely, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója és Pongrácz Péter, a kivitelező Biogáz Unió Zrt. vezérigazgatója (b-j) átvágják a nemzeti színű szalagot az önkormányzat és az AVE Magyarország közös beruházásában készült új biogázüzem átadásán Tatabányán 2013. július 10-én. A próbaüzemét megkezdő, közel 3 milliárd forintos költséggel felépült létesítményben évente 100 ezer tonna zöldhulladék, illetve melléktermék hasznosítható, a keletkező gázok elégetésével évente közel 13 ezer MWh elektromos energiát termelnek megújuló forrásokból.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A létesítmény fő paraméterei

 

megnevezés

paraméter

hulladékfogadó egységek

halmazállapottól, ill. kezelési szükséglettől függően

előtároló tartály (1 db)

átmérő 15 m

magasság 5 m

fermentor (2 db)

átmérő 22 m

magasság 7 m

utófermentor (3 db)

átmérő 30 m

magasság 7 m

gázmotor (2 db)

üzemépületben

Forrás: MTI / AVE Magyarország Kft.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: