fbpx

Egy centet sem ér majd egy év múlva a fémhulladék

Pozsony. A kormány tegnap elfogadta a hulladéktörvény módosítását, melynek egyik paragrafusa végleg betiltaná a fémhulladékok felvásárlását a természetes személyektől. Ha a parlament is elfogadja, akkor jövő júliusban léphet hatályba.

Csökken a fémhulladék-kereskedéssel és -felvásárlással összefüggő bűnözés, s kevesebb lesz majd az illegális szemétlerakat is – indokolta Peter Žiga környezetvédelmi miniszter a fémfelvásárlás betiltását. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felvásárolt áru 80 százaléka lopott. Az eddigi részleges korlátozások vagy más szigorítások nem voltak eredményesek, ezért betiltjuk a felvásárlást és kész” – mondta a miniszter, hozzátéve: a lopásokat egyetlen törvény sem tudja megszüntetni, de legalább a minimumra csökkentheti.

fém, szemét

A rendőrség statisztikái szerint 2012-ben 1500 vagyon elleni bűncselekmény történt az országban, a tettesek fémet loptak, amit hulladékgyűjtőben értékesítettek. A keletkezett kár értéke elérte a 3,5 millió eurót. S miképp működik majd az új törvény? Hatályba lépése után a fémhulladékgyűjtők nem vásárolhatnak fémhulladékot természetes személyektől. Három lehetőség marad: legális hulladékgyűjtőkbe vinni a fémhulladékot ingyen, külföldön értékesíteni vagy illegális szemétlerakatra dobni. A törvény ellenzői és a hulladékfelvásárlók egységesen állítják, hogy az emberek többsége ez utóbbi lehetőséggel fog élni, s megnő az illegális szemétlerakatok száma. Statisztikák szerint a fémhulladék-gyűjtőkben a hulladék több mint fele a lakosságtól, természetes személyektől származik, évente körülbelül 450 000 tonnányi fémről van szó.

A minisztérium viszont azt állítja, hogy az önkormányzatoknak ez később bevételi forrás lehet, hiszen ha a községi szemétlerakóban hagyják az emberek a fémhulladékot, a községek eladhatják, mivel a tiltás csak természetes személyekre vonatkozik. A minisztérium ígéretet tett, hogy támogatni fogja a hulladékgyűjtő udvarok kialakítását ott, ahol most nincsenek. „A polgármesterek eldönthetik, miképp motiválják majd a lakosokat a fémhulladék leadására. Megoldás lehet valamilyen engedmény a városi illetékekből” – olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: