fbpx

Szelektív szemétgyűjtésre ösztönöznék a lakosságot

Nagy hangsúlyt helyeznek a hulladékgazdálkodásra a Vág menti településen, Farkasdon. Kétnyelvű szórólapokkal hívják fel a lakosság figyelmét a hulladék szelektálására.

A községben évek óta működik a biológiai hulladék-gyűjtő udvar, ahova a a falu területén keletkező biológiai hulladékot szállíthatják a lakosok. „Szeretnénk bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést, de sokan közömbösen fogadták a kezdeményezést – nyilatkozta lapunknak Iván Gyula, Farkasd polgármestere. – Faluhelyen nem okoz gondot a lebomló hulladék, fű vagy gyom tárolása, sokszor mégis a kuka mellett köt ki a biológiai hulladék ” – mondta.

szelektív, kiválasztás, Tanár

Hozzátette, próbálják szelektálásra ösztönözni a lakosságot, a községből rendszeresen, havonta egyszer elszállítják az osztályozott hulladékot. A műanyagot, az üveget, a papírt, a fémhulladékot, a gumiabroncsokat, a ruhaneműt, az elektronikai cikkeket és a lemerült akkumulátorokat a gyűjtés időpontjáig otthon kell tárolniuk a lakosoknak. Ha erre nincs lehetőségük, a községben található, külön erre a célra kialakított gyűjtőhelyen is leadhatják az osztályozott hulladékot. „Régen tervezzük egy hulladékgyűjtő udvar létrehozását. A háztartási hulladékot mi magunk gyűjtjük és szállítjuk el a negyedi hulladékgyűjtőbe. Elszomorít, hogy minden igyekezetünk ellenére alig csökken a szemét mennyisége, az emberek nem osztályozzák a hulladékot, és ez sok pénzébe kerül a falunak. A lakosoktól beszedett szemétilletékből származó pénz erre nem elég” – folytatta a polgármester. A falu határában található illegális szemétlerakatok felszámolására is figyelnek. A polgármestertől megtudtuk, évente szerveznek nagytakarítást, amelybe a faluban működő szervezetek is bekapcsolódnak. „Látszik, hogy évről évre kevesebb a szemét a fasorokban” – tette hozzá Iván Gyula.

Forrás: ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: