fbpx

Kivonul az AKSD? Ott marad a szemét több hajdú-bihari településen?

Az eddiginél lényegesen magasabb díjat kér a cég az önkormányzatoktól, amit azok már nem tudnak kifizetni. Az idő telik, június 30-án lejár a települések szerződése a céggel.

Patthelyzet alakulhat ki több hajdú-bihari településen a szemétszállítással kapcsolatban. Mint arról korábban a Dehir.hu is beszámolt, július 1-jétől a szemétdíjakra is érvényes lesz a rezsicsökkentés. Az emberek örülnek, hogy csökkennek a terheik, a települési önkormányzatok azonban úgy tűnik, komoly gondban lehetnek. Konyáron és Sárándon június 30-ig van élő szerződés az AKSD-vel, s most úgy tűnik, július elsejétől ezek a települések szolgáltató nélkül maradhatnak.

Ezeken a településeken amellett, hogy a lakosok fizetnek szemétdíjat az AKSD-nek, a szolgáltató amolyan kompenzációs díjat is kér az önkormányzatoktól, csak azért, hogy jelen legyen a településen. Csakhogy míg eddig ez a díj Konyár esetében havonta 60 ezer forint volt, most az AKSD havi 230-240 ezret követel.Ezt pedig már nem tudják kifizetni.

Fülep László, Konyár polgármestere arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy szerda délután egy órán át tartó egyeztetést tartottak a kialakult helyzetről a Derecske-Létavértes Kistérségi Társulás tagjai és az AKSD képviseletében Kardos Marianna ügyvezető igazgató. A településvezető elmondta, nem jutottak dűlőre, mivel a cég az eddigiekhez képest mintegy négyszeres áron szolgáltatna.

Hat polgármester kért lehetőséget a cégvezetőktől arra, hogy egyeztessenek a következő hónapokról, mivel egyeseknek június végén lejár a szerződésük, így azokon a helyeken július 1-jétől nem lesz szemétszállítás. Csak akkor végzi el a hulladékkezelést az AKSD, ha az önkormányzat hat hónap alatt kifizet a szolgáltatásért 1 millió 300 ezer forintot. Konyárnak eddig hatvanezer forintot kellett havonta utalnia, de ennek a mintegy négyszeresét már nem tudjuk kigazdálkodni. Az önkormányzat nem tervezhet veszteséggel – mondta a polgármester.

Megkerestük az AKSD-t is. Kardos Marianna azt mondta, a hulladékgazdálkodást szabályozó törvény már így is 20-30 százalékos többletterhet rakott a szolgáltatóra, a rezsicsökkentés és az e-útdíj tervezett bevezetése pedig még komolyabb bevételkiesést okoz majd az AKSD-nek, így a cég nem tudja azon az áron végezni a szemétszállítást, mint eddig.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, a cég tulajdonosi köre, így a holding és a külföldi tulajdonosok sem szeretnék, ha a cég veszteségesen működne, ez ugyanis többek között munkahelyek megszűnéséhez vezetne.

– November végén, december elején jeleztük az érintett önkormányzatoknak, hogy a vidéki szerződések, néhány kivétellel december 31-én lejárnak, s ha az önkormányzatoknak nem volt saját cégük, akkor közbeszerzési pályázatot kell kiírniuk a szemétszállításra. Ez nem történt meg, mivel arra vártak, hogy elfogadja a parlament a hulladéktörvényt. Átmeneti időszakra kötöttünk a településekkel szerződést, az önkormányzatok úgy hosszabbítottak, hogy a szolgáltatást addig adja az AKSD, amíg a közbeszerzést ki nem írják. Ennek azonban továbbra sincs eredménye, így június 30-ig vagyunk hajlandóak ellátni a feladatot – nyilatkozta az ügyvezető.

Kardos Mariann hozzátette, a vidéki településeken komoly veszteségei vannak az AKSD-nek, s bár nincs feszültség a polgármesterek és a cég között, egy bizonyos összeg alá nem tud és nem is akar lemenni a cég. Kiemelte, a tulajdonosi kör meghatározta, mi az a minimum, amiért még elvégezhető a munka.

– Nem tudjuk a műszaki tartalmat tovább csökkenteni, mert már így is minimális szolgáltatást nyújtunk bizonyos helyeken. Heti egyszeri gyűjtés zajlik egyes településeken, évi egyszeri lomtalanítást végzünk, s azokat a szelektív hulladék szigeteket ürítjük, amikre az ISPA programból nyertek támogatást az önkormányzatok. Tisztában vagyok azzal, hogy rossz a finanszírozásuk az önkormányzatoknak, de ettől függetlenül kötelező feladat megszervezni a közszolgáltatást. Én sem akarok senkit se az utcára tenni – mondta Kardos Marianna.

Konyár polgármestere megérti az AKSD gondjait, de úgy véli, megoldás hiányában az eddigi európai színvonalú szolgáltatás után visszazuhannak a kőkorszakba. A kistérségi társulás tagjai azt tervezik, hogy kormányzati oldalról kérnek segítséget, a megyei kormánymegbízotthoz fordulnak, s értesítik az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget is. Mint mondta, ha nem lesz, aki elszállítsa a szemetet, komoly közegészségügyi problémával nézhetnek szembe az érintett hajdú-bihari települések.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: