fbpx

Bútorokat készítenek a csernobili erdők fáiból

Az Ukrajnában forgalomba kerülő bútorok egy része a csernobili zóna erdeiből származó fákból készült – jelentették be a TSZN TV-csatornán.
csernobil.jog

Államilag engedélyezték azt is, hogy újraolvasszák a régi csernobili műszaki berendezéseket.
Emellett engedéllyel rendelkező munkások fémszórással foglalkoznak Csernobil mellett, majd a fémet hatástalanítják, és árveréseken kohászati gyáraknak adják el azt – tájékoztatták a Szevodnya napilapot a tiltott övezet kérdéseivel foglalkozó állami ügynökségen.
Pavlo Szemikin, az ügynökség szóvivője hozzátette, a fa, melyből bútort készítenek, hasonló eljárásban részesül, s sugárvédelmi ellenőrzésen esik át.
„Létezik egy a radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó országos program. A felaprított és hatástalanított fém kalapács alá kerül. A tulajdonos, az állomás vagy a megbízott vállalat bocsátja árverésre az anyagot. A fa minden előírásnak, a többi között az egészségügyi előírásoknak is megfelel” – mondta Szemikin.
Csernobilból fosztogatók is visznek ki fát és fémet, majd leadják azt az illegális gyűjtőpontokon.
Az egyik fémszóró területen már alig van egy kevés a katasztrófa után ott maradt gépezetből: – Ez a radioaktív berendezések gyűjtőhelye. Az államilag előirányzott program szerint 2015-ig ezt a területet meg kell tisztítani a berendezésektől. A hatástalanított alkatrészeket további felhasználásra bocsátják, a meg nem tisztítható részeket pedig egy speciális terepen ássák el. De az utóbbi években a belügyminisztériummal és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) együtt felfedeztük, hogy egy autó minden engedély nélkül tiszta területre vitt ki fertőzött fémet” – mondta Szerhij Lukasevics, a pripjatyi különleges ügyészség vezetője.
„Csak az elmúlt héten öt alkalommal derült fény olyan esetre, amikor radioaktív fémet akartak kivinni törvénytelenül a területről. Május közepén 10 tonna berendezést próbáltak elszállítani innen. Sőt, más téren is vannak szabálysértések. Arra is volt precedens, hogy egy helyi erdőgazdálkodási tisztviselő törvénytelenül radioaktív faanyag kitermelését szervezte meg. Ez az illető magán fűrésztelepeken akarta eladni a fát – jegyezte meg Lukasevics.
A környezetvédők félnek a fém- és a faértékesítés következményeitől.
„Vajon minőségi a hatástalanítási folyamat? Hiszen ez meglehetősen összetett eljárás. Egyébként a személyi dózismérők nem mindig mérik le a radioaktív anyagok valódi szintjét, mert a radioaktív nuklidok különböznek egymástól. Óvakodnunk kell az útszélen faanyagot és kavicsot árusító teherautóktól, amelyek nem rendelkeznek engedéllyel, mert éppen ezek értékesíthetnek a csernobili zónából hozott árut” – mondta Volodimir Borejko környezetvédő.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://karpatalja.ma

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: