fbpx

Havonta átlagosan 400 forinttal csökkenhet a szemétdíj Debrecenben

Sem az AKSD, sem az önkormányzat, sem a Holding nem tudott konkrétumot mondani, helyettük a dehir.hu kiszámolta.

Nagy felháborodást váltott ki a januári 17 százalékos szemétdíjemelés. Hat hónapja az inflációs 4,2 százalék és a korábban elfogadott 12,2 százalékos emelés miatt változott az ár. Azóta kiderült: a rezsicsökkentés ezt a szolgáltatást is érinti, ráadásul nem a jelenlegi árat viszik le tíz százalékkal, hanem a tavaly áprilisit.

Az árcsökkenésekkel kapcsolatban A Debrecen Televízió stábja megkereste az önkormányzatot, ott azt mondták, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt az illetékes, a Holdingnál pedig azt tanácsolták, az AKSD Kft-t kell keresni. Ennek ellenére a szolgáltatónál nem tudtak beszámolni a részletekről.

Így mi számoltunk: jelenleg 475 forint + áfát kell fizetni egy 120 literes kuka heti egyszeri ürítéséért. Tavaly áprilisban ennek az ára 405 forint volt. Ha ezt tíz százalékkal csökkentjük, akkor 365 forintra mérséklődik az ár, amit a szolgáltató legfeljebb az inflációval, azaz 4,2 százalékkal emelhet. Így jön ki kerekítve a 380 forintos díj, ami 95 forintos csökkenést jelenthet a jelenlegihez képest.

Kósa Lajos múlt csütörtökön a közgyűlésen azt mondta, a csökkentés törvényi kötelezettség.

– Ha ezt a kettőt összevetjük, akkor egy nagyon jelentős árcsökkenés következik be, tehát ez nem előkészítő munka, július elsejétől ez lesz, pont – mondta Kósa Lajos polgármester.

A városi közgyűlés júniusban még ülésezik, várhatóan akkor foglalkozhatnak a képviselők az új árakkal. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy az önkormányzat januártól nem árhatóság, tehát beleszólása már nincs a díj meghatározásába.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.dehir.hu

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: