fbpx

Műanyag-feldolgozó üzem épülhet Albár térségében

Nyolcmillió eurós beruházással műanyag-feldolgozó üzemet építene a vágújhelyi Detech Kft. a Csallóköz középső részében, Dunaszerdahelytől hat kilométerre. Sajtóértesülések szerint az építkezés ez év második felében kezdődne meg, a termelés beindítását jövőre tervezik.

A cég vezetése a környezeti hatásvizsgálatra (EIA) beterjesztett tervdokumentációban a beruházás megvalósításának helyszíneként az albári ipari parkot jelöli meg. „A műanyag hulladékot teljesen új technológia alkalmazásával, termokatalitikus eljárással cseppfolyós tüzelőanyag-komponenssé változtatnánk – olvasható a környezetvédelmi minisztérium által üzemeltetett Enviroportál honlapon. – A végtermék tulajdonságai az extra könnyű fűtőolajakéhoz lennének hasonlíthatók.” Az üzem a tervek szerint hatezer tonna műanyag hulladékot dolgozna fel évente, az eljárás során nyert végterméket vagy a petrolkémiai ipar hasznosítaná, vagy közvetlenül hő és elektromos áram előállítására használnák fel. A beruházó e célból egy két megawatt teljesítményű kogenerációs, tehát hő és villanyáram előállítására egyaránt alkalmas berendezést is telepítene.

Bereczk Oszkár, Albár polgármestere szerint korántsem biztos, hogy a beruházás megvalósul. „A technológia behozatalának problémái, az adózási feltételek és más körülmények miatt Szlovákiában a hasonló kezdeményezések 98 százaléka meghiúsul – közölte lapunkkal. – A közelmúltban nagyon sok beruházó érdeklődött ipari parkunk iránt, ám eddig mindössze egynek sikerült valóra váltania elképzeléseit. Nem tartom valószínűnek, hogy az év második felében a cég megkezdi az építkezést, ez több tényezőtől függ.”

Az ipari parkban egyelőre egy 1 megawattos fotovoltaikus erőmű működik. Bereczk Oszkár elmondta: a beruházók letelepedését a Csallóközben nagyban gátolja az infrastruktúra állapota, ezért is kulcsfontosságú az R7-es gyorsforgalmi út építésének mielőbbi megkezdése. „Egy másik kérdés, hogy a Dél-Szlovákiába irányuló invesztíciók kilencven százaléka úgymond elveszik az ügyintézés során; velünk is megtörtént, hogy a beruházónak, akivel tárgyaltunk, Szlovákia más térségében ajánlottak fel területet” – tette hozzá.

A polgármester szerint az albári hulladéktelepen az évek során 300 ezer tonna feldolgozásra váró hulladék halmozódott fel. Európa lakossága éves szinten mintegy 20 millió tonna újrahasznosítható műanyag, 2,5 millió tonna olajhulladékot termel; ezeknek alig a fele kerül a feldolgozókba.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: