fbpx

Elszállítják, vagy mégsem?

Dunaszerdahely. A helyi önkormányzat hulladék-elszállítási díj fizetésére kötelezi azon lakosait is, akik számára ez a szolgáltatás a gyakorlatban nem elérhető, véli az egyik Új Szó olvasó.

A Virág utcában levő hétvégi kertek tulajdonosai úgy gondolják: a semmiért fizetnek, a városi hivatal szerint viszont onnan is elszállítják a szemetet.

A város nyugati részében található Virág utca egy része a területfejlesztési tervben zöldövezetként, míg másik része vállalkozási célokra alkalmas területként szerepel. Mintegy tizenöt, zömében nyugdíjas személynek van itt kiskertje; a tulajdonosok az elmúlt évtizedekben megszokták, hogy az itt keletkező zöldhulladékot komposztálják, a hulladékelszállítás az évente esedékes egyszeri lomtalanításra korlátozódott. A város képviselő-testülete 2012 decemberében elfogadott kötelező érvényű rendelet értelmében azok is kötelesek hulladékelszállítási díjat fizetni, akiknek Dunaszerdahely kert- és zöldövezeteiben van telkük. A hivatal az illeték befizetését már a tavalyi évre, tehát visszamenőleg is kötelezővé tette, majd bő egy hónapja kiküldte az idei évre szóló határozatokat és csekkeket. „Nem találtuk méltányosnak olyan szolgáltatásért fizetni évente tizennyolc eurót, amelyet nincs lehetőségünk igénybe venni – közölte az egyik, magát megnevezni nem kívánó telektulajdonos. – Panasszal fordultunk a városi hivatalhoz, ám annak munkatársai az előírásokra és paragrafusokra hivatkozva elutasították az ügyet. Szerintük a Virág utcában elszállítják a hulladékot.”

Néhány héttel ezelőtt a rendőrség is foglalkozott az üggyel, mivel az egyik telektulajdonos az utcán kezdte felhalmozni a szemetet – bízva abban, hogy mint a város más részeiben, a hét adott napján a hulladékgazdálkodási vállalat eltávolítja. Nem így történt, ezért egyik telekszomszédja saját költségén szállíttatta el a szemetet. Az utcában azóta is gyűlnek a szemeteszsákok, megoldást sürgetve.

Pápay Zoltán, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal pénzügyi és vagyongazdálkodási főosztályvezetője lapunknak elmondta: a város lakosai nem a szemételszállításért, hanem az erre vonatkozó rendelet alapján úgynevezett fejdíjat fizetnek. „Minden dunaszerdahelyi lakos fejkvóta alapján köteles fizetni a hulladékelszállítási díjat – közölte –, ami nem függ össze az elszállítás intervallumával, a keletkezett szemét mennyiségével, sem a hulladéktároló edény nagyságával. Az érintett lakosok jogosultak jelenteni a városi hivatal műszaki osztályán, hogy nincs kukájuk; ezt és a hulladékelszállítást is biztosítjuk.”

A képviselő-testület korábbi döntése értelmében nincs olyan háztartás, amelyik nem termel szemetet, ezért köteles mindenki egységes illetéket fizetni. Magyarán: azok is fizetnek szemétdíjat, akiknek nincs kukájuk. „A kiskertekkel az volt a gond, hogy tulajdonosaik, művelőik állították: minden hulladékot komposztálnak, ám környékükön egyre több illegális hulladéklerakat keletkezett – tette hozzá az osztályvezető. – Ezek felszámolása a városnak pénzbe került, ezért ezekben az övezetekben nagyméretű, hét köbméteres konténereket helyeztettünk ki. Az elszállítási díj nagyságát a kiskert területe alapján határoztuk meg.”

Varga László, a városi hivatal műszaki osztályának vezetője elmondta: a kiskertészek szövetségével kötött megállapodás értelmében a kertek tulajdonosai és művelői által termelt, zsákokban elhelyezett szemetet a hulladékelszállító vállalat gyűjti be. A telektulajdonosok szerint ők ezt továbbra is önerőből kénytelenek megoldani.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: