fbpx

Kétmilliárdos alternatív-energetikai beruházás a Mátrai Erőmű ipari parkjában

Csaknem 2 milliárd forint értékű, a települési szennyvíztisztítók kommunális hulladékát feldolgozó beruházás valósul meg a Heves megyei Halmajugrán a Mátrai Erőmű Zrt. ipari parkjában, az alternatív tüzelőanyagok előállításával foglalkozó GEOSOL Kft. telephelyén – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a társaság ügyvezető igazgatója.

A fejlesztéshez 979 millió forintnyi támogatást nyert a társaság az Új Széchenyi Terv keretében és az üzem mintegy 20 embernek ad majd munkát – közölte Puzder Tamás.

Fotó: mert.hu

Elmondta: a projekt keretében a kommunális eredetű, települési szennyvíztisztítókból származó hulladék hasznosításához szükséges eszközök beszerzésén és a fogadó-feladó technológiai kapacitás bővítésén túl, innovációs technológiai fejlesztés is megvalósul.

Közlése szerint az újra ugyan nem hasznosítható, de magas energiatartalmú hulladékok kezelésével-feldolgozásáva l és eltüzelésével jelentős mértékben kiválthatók a fosszilis energiahordozók.

Az új telephelyen a hulladékot erőművi hasznosításra készítik elő. A próbaüzem a tervek szerint még az év vége előtt elkezdődik és mindennek nyomán az ország legkorszerűbb komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszere jön létre – fűzte hozzá.

Az Európai Unió és a hazai hulladékgazdálkodás egyik kiemelt célja a képződő és a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a hulladékok minél nagyobb arányú hasznosítása. Ebbe a törekvésbe illeszthető be a Geosol beruházása – közölte az ügyvezető.

A 2006-ban alapított, belföldi tulajdonú cég éves árbevétele az elmúlt évben mintegy 1 milliárd forint volt. A társaság 32 embert foglalkoztat, ám a beruházás végrehajtása nyomán 50-re nő a dolgozók száma – tájékoztatott Puzder Tamás.

Forrás: MTI

Facebook Comments

One thought on “Kétmilliárdos alternatív-energetikai beruházás a Mátrai Erőmű ipari parkjában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: