fbpx

Szeptemberben lesz újra országos TeSzedd! akció

Rendhagyó módon idén nem tavasszal, hanem szeptember 14-én szerveznek újra országos TeSzedd! szemétgyűjtési akciót – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium szombati Föld napi rendezvényén a tárca környezetvédelemért felelős államtitkára a Városligetben.

Illés Zoltán a helyszínen elmondta: a korábbi évektől eltérően azért nem hirdetik meg a megszokott tavaszi időszakban az országos TeSzedd! akciónapot, mert a program előkészítése során kiderült, hogy különféle szervezetek, civil és helyi közösségek számos TeSzedd! napot rendeznek tavasszal, többnyire egymástól eltérő időpontokban. „A helyi kezdeményezések súlyát szeretnénk növelni azzal, hogy az országos akciónapnak új, őszi időpontot kerestünk” – hangsúlyozta a politikus.

Tavaly az ország mintegy 700 településén, csaknem 1500 gyűjtőponton, összesen több mint 150 ezren vettek részt a TeSzedd! akcióban, ahol az iskoláskorú gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát. Az egynapos akció eredményeként összesen mintegy 3000 tonna szemét gyűlt össze és ezzel az adott településrészek megtisztultak az illegálisan lerakott szeméttől – részletezték a helyszínen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a szaktárca több szervezetének közreműködésével másodszor rendezett a Föld Napjához kapcsolódó családi napot a Városligetben.

A rendezvényen Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője kiemelte: az ügynökség két közvéleménykutatást is tartott a szelektív hulladékgyűjtésről, melyeken az emberek 77%-a mondta, hogy naponta foglalkozik szelektív gyűjtéssel. A tények azonban mást mutatnak: napi szinten mindössze az emberek 11%-a gyűjti szelektíven a szemetet. Az OHÜ azért jött létre, hogy ezen változtasson.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a társszervező Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára elmondta: az eseményen a vidéki környezetvédelmi programokat igyekeznek bemutatni. A környezetvédelem többnyire a fővárosra koncentrál, pedig vidéken is vannak problémák, amelyeket meg kell oldani, erre szeretnék ráirányítani a figyelmet.

Az egész napos rendezvényen a környezet- és természetvédelemhez szorosan kapcsolódva a vidékfejlesztés, az energiatakarékosság és a hulladékgazdálkodás korszerű megoldásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. Bemutatkoztak a nemzeti parkok, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft., az OHÜ, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Az egészségügyet a Magyar Allergia Szövetség, a környezetbarát autózást pedig az Opel Magyarország képviselte.

Szintén a Városligetben tartotta Föld napi rendezvényét Budapest Főváros Önkormányzata, melyen 22 ezer árvácska elültetésével Guinness-rekord felállítására készültek. A rendezvény megnyitóján Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta: összefogásra van szükség a környezet, a természet, a levegő és a víz megőrzése érdekében. Mindenkinek szűkebb környezetében kell megtennie a legtöbbet a természet védelméért, legyen az szelektív hulladékgyűjtés, környezetbarát közlekedés, energiatakarékos megoldások alkalmazása vagy odafigyelés a tiszta környezetre.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: sokat kell közösen tennünk azért, hogy Budapest megfeleljen a 21. század környezetvédelmi követelményeinek, ehhez a főváros megteremti és biztosítja a szükséges feltételeket.

(MTI/ Vidékfejlesztési Minisztérium)

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: kormany.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: