fbpx

Megfulladnak: Moszkva csak szabadul a hulladékától

A kukásautók garmadája szállítja Moszkvából a környező településeken található hulladéklerakókra a nagyváros szemetét. A hulladéklerakókon keletkező depóniagáz, a talajvizek szennyezése veszélyezteti Moszkva környékén élők egészségi állapotát.

Úgy tűnik, most betelt a pohár, Moszkva környékén az elmúlt hat hónapban nyolc városban és faluban történtek tiltakozások a hulladéklerakók ellen.

A Greenpeace jelentése szint Moszkva évről évre körülbelül 11 millió tonna hulladékot termel, ezzel a mennyiséggel az oroszországi teljes mennyiségnek közel ötödéért felel azzal, hogy Moszkva hulladékának csak a négy százaléka újrahasznosítható.

A főváros életminőségének megőrzése érdekében a moszkvai kormány a kommunális hulladék elhelyezését a környező régiókra hárítja. A Greenpeace beszámolt arról is, hogy Moszkva hulladékának 90 százaléka Moszkva külvárosi régiójában lerakóhelyekre kerül.hulladéklerakók a szovjet és a korai poszt-szovjet időszakban kerültek kijelölésre, amikor még kevés volt a fogyasztásból származó hulladék.  Ezeket bővítették, gyakran bárminemű bejelentés, engedély hiányában úgy, hogy közelben lakások és iskolák voltak. A levegő minősége pedig a hulladék bomlása során keletkező gázok miatt egyre csak romlik.

A megalapított hulladéklerakók mellett a közelmúltban, 2017 első felében 52 illegális hulladéklerakót is azonosították a moszkvai régióban.

Ahogy a bűz és a közegészségügyi kockázatok – például a leginkább a gyermekeket leginkább érintő légúti megbetegedések – egyre elviselhetetlenné válnak, az állampolgárok a regionális és a nemzeti kormányzati tisztviselőkre megpróbálnak nyomást gyakorolni.

A helyiek kevés lehetőséget kapnak, de tiltakoznak. Több mint 1000 ember tüntetett  nyolc városban és faluban Moszkva közelében. Az állampolgárok szervezett csoportokat is szerveztek a VKontakte-ban – egy orosz szociális média platform -, hogy koordinálják a petíciókat, blokkolják a kukásautók útvonalait és még éhségsztrájkokat is szerveztek.

A legnagyobb és legtartósabb  tiltakozó események Volokolamsk városban, a Yadrovo hulladéklerakó területén történtek.

Hónapok óta a lakosok kifogásolják a kellemetlen szagokat, nehézlégzéssel, hányingerrel és kiütésekkel küzdenek. 2018. március elején a helyi tisztviselők rendkívüli állapotot jelentettek be a gázkibocsátás miatt.

Ezt követően március 21-én több mint 50 gyermeket szállítottak kórházba mérgezési tünetekkel. Ekaterina Volkova, a Volokolamsk kerület oktatási főosztályvezetője elmondta, hogy az ok valószínűleg a hulladéklerakóból származó hidrogén-szulfid volt. A hivatalos mérések azt mutatták, hogy a vegyi anyag mért értéke a megengedett legnagyobb koncentráció 10-szerese volt.

Ekkor már 6000 lakos – a Volokolamsk lakosságának több mint egynegyede – kiment az utcára, hogy követeljék a hulladéklerakó bezárását. A tüntetők olyan jelszavakat hordoztak, mint pl. “Ne mérgezzetek tovább bennünket!” és “Ne öljétek meg gyerekeinket!”

A város polgármestere megígérte, hogy megpróbálja bezáratni a hulladéklerakót. Most Volokolamsk lakói bíróság előtt folytatják ügyüket.

Forrás: The Conversation

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .