fbpx

Az önkormányzat a kormányzatra mutogat a hulladékszállítás finanszírozásának hiánya miatt

A kormányzatnak sikerült pénzügyileg teljesen kilátástalan helyzetbe hoznia azt a helyi céget (BTG Kft.), amelyik 27 éven át, közmegelégedésre végezte a hulladékgazdálkodási feladatokat Budaörsön – áll az önkormányzat közleményében.

Ugyanis lassan egy éve nem utal az elvégzett munkájukért egyetlen fillért sem az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.), sem a regionális szolgáltató, az Érd és Térsége Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás. Ráadásul a törvényi szabályozás azt is lehetetlenné teszi, hogy az önkormányzat előlegezze meg a hiányzó pénzt.

Május utolsó napjaiban vagyunk, és a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG Kft.) ebben az évben még egyetlen fillért sem kapott az elvégzett munkájáért. Felélte utolsó tartalékait a cég, és immár képtelen megelőlegezni a pénzt arra a feladatra, amelyet az állam elvett az önkormányzatoktól – közölte a május 30-án tartott képviselő-testületi ülésen a polgármester.

Wittinghoff Tamás szerint sokakban akár az is felmerülhet, a kormányzat tudatosan teszi tönkre a helyi szolgáltató cégeket, hogy aztán ezt az ágazatot is hozzá közelálló vállalkozóknak játssza át.

Első lépésként még tavaly megszüntették a BTG Kft. közszolgáltatói státuszát, így a helyzetet mentendő csak az a lehetőség maradt, hogy alvállalkozója lett a térség Érden működő regionális társulásának. Vagyis továbbra is ők végezhették a feladatokat, de pénzt azóta sem kaptak érte.

A „Nemzeti Kukaholding” tavaly június óta egyetlen számlát sem állított ki a Budaörsön élőknek, így innen nem is folyhat be pénz, de nem fizet az érdi társulás sem az alvállalkozójának.

A BTG Kft. elérkezett teljesítőképessége határához: tovább már nem tudja megelőlegezni munkája ellenértékét, mert különben a többi szolgáltatási ága is összeomlik. A bizonytalan helyzetben kollégáik tömegesen lépnek ki, így a maradóktól már most is emberfeletti teljesítmény szükséges a szolgáltatás fenntartásához.
A jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzat segítse ki a saját cégét, mert az szabálytalan finanszírozásnak minősülne, és így az állam elvonhatná az átutalt pénzt.

Vagyis a város csapdahelyzetbe került. A BTG Kft. a június végén lejáró alvállalkozói szerződését nem tudja meghosszabbítani, mert képtelen tovább ingyen dolgozni. Ugyanakkor teljesen bizonytalan, hogy az érdi társulás, amelyé az ellátási kötelezettség, képes lesz-e elvégezni a feladatot.

A polgármester attól tart, szándékosan idéznek elő káoszt a településen, hogy aztán az önkormányzatra mutogathassanak, amelyik nem tud ellátni olyan alapvető feladatokat sem, mint a szemétszállítás.

A város anyagi kivéreztetése egyébként már másfél éve tart – emlékeztetett rá a polgármester, hiszen az állam úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén évente 2,1 milliárd forintot von el az önkormányzattól, saját bevételei terhére.

Wittinghoff Tamás cinikusnak nevezte a helyi fideszes képviselők magatartását, akik némán asszisztálnak a saját városuk tönkretételéhez. Frakciójuk egyetlen hozzászólója is csak annyit mondott, hogy egyébként „el lehet innen menni”.

ÖS MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: