fbpx

Íme a recept az új élelmiszerellátó rendszerekhez: kevesebb hulladék, digitalizáció és fenntartható bolygó

A pár évvel ezelőtt még képtelennek vagy naivnak tűnő elgondolások az élelmiszerekkel és mezőgazdasággal kapcsolatban mára már szinte mindennaposság váltak. Hogyan lehet a lehető legjobban kihasználni a digitális technológiákat? Hogyan vethetnénk véget az élelmiszerveszteségnek és -pazarlásnak? Hogyan biztosítható a mezőgazdaság és a természet harmóniája? Mi lehet a biogazdálkodás szerepe? Ezekre és még további kérdésekre keresik a választ a tegnapelőtt kezdődött háromnapos ENSZ konferencián.

Az ENSZ Élelmezésügyii és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kétévente tartja Európai és Közép-Ázsiai Regionális Konferenciáját, melynek minden alkalommal, más ország ad otthont – a mostani a 31. a sorban. Az esemény a FAO legmagasabb szintű döntéshozó szerve a régióra, ahol azt vitatják a résztvevők, hogy milyen kiemelt területekre kell fókuszálni Európa és Közép-Ázsia térségben az elkövetkezendő két évben.

„A mai ülés után azt mondanám, hogy a mostani Regionális Konferencia témaválasztása aktuálisabb nem is lehetne” –  mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és a Budapesten működő európai és közép-ázsiai regionális iroda vezetője. „Voronyezsben ezen a héten olyan égető ügyekkel foglalkozunk, mint például a nemek, a szegénység és a migráció közti összefüggések, az elhízás terjedése az alultápláltság mellett, és ezekhez hasonló témákkal.”

A ma reggeli miniszteri kerekasztal fókuszában a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszerellátó rendszerek voltak a klímaváltozást tükrében.

Az „e-mezőgazdaságról” folyó diskurzus az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását vizsgálta az élelmiszerellátó rendszer egészében – a termeléstől a kereskedelmi integráción át az értékesítésig. Elismerve ezen digitális technológiák fontosságát a mezőgazdaságban, a FAO arra figyelmeztet, hogy minden gazdának, köztük a kistermelőknek is, hozzáférhetővé kell tenni az újításokat.

Kiemelten foglalkoztak a minőség kérdésével, amit segíthet a biogazdálkodás és a földrajzi eredetjelölő rendszerek. Ezek kapcsán a résztvevők megvitatták az organikus termelés kilátásait a régióban, illetve azt is, hogy hogyan profitálhatnak az egyes országok élelmiszereikből, melyek kulturális örökségüket képezik.

„Nagy örömünkre szolgál a nagy létszámú részvétel, az lendületes beszélgetések és a házigazdák gondossága” – mondta Rakhmanin, hivatkozva az orosz Mezőgazdasági Minisztérium és a Voronyezs régió kormányának logisztikai és vendéglátói erőfeszítéseire. „Ez az első alkalom, hogy Oroszország ad otthont a FAO Regionális Konferenciájának, és úgy vélem, maradandó lesz.”

A  konferencián az agráriumért felelős miniszterek és Európai és Közép-Ázsiai országainak magas szintű képviselői vesznek részt. A FAO regionális konferenciájának 31. ülése május 16-18. között kerül megrendezésre.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .