fbpx

Az EP-képviselők a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmát sürgetik

Az Európai Uniónak kezdeményeznie kell a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmát – hangsúlyozták állásfoglalásukban az Európai Parlament (EP) képviselői.

Az uniós parlament brüsszeli kétnapos plenáris ülésének zárónapján elfogadott állásfoglalás szerint az Európai Unióban (EU) 2013 óta nem lehet ilyen állatkísérleteket végezni, azonban a világ országainak körülbelül 80 százaléka még mindig engedélyezi a kozmetikai  célú állatkísérleteket, és az ilyen termékek forgalmazását.

A képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy az uniós rendszer nem tökéletes, ugyanis előfordul, hogy egy európai kozmetikai terméket előzetesen az EU-n kívül állatokon tesztelnek és utána az eredményt az EU-n belül már jóval humánusabb módszerekkel ellenőrzik.

Probléma továbbá, hogy a kozmetikai termékek összetevőinek többségét számos más termékben – például gyógyszerekben, tisztítószerekben és egyéb vegyi anyagokban, valamint élelmiszerekben – is felhasználják és ezeket az összetevőket tesztelhették állatokon. Emellett nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok azokról a kozmetikumokról, amelyeket olyan harmadik országokból importáltak az Unióba, ahol állatokon tesztelik a termékeket.

A fentiek miatt a képviselők azt javasolták, hogy az EU minden esetben bizonyosodjon meg arról, hogy az importált termékek esetében nem végeztek állatkísérleteket egy harmadik országban.

Az EP arra szólította fel az uniós vezetőket, hogy lépjenek fel minden lehetséges fórumon egy globális tilalmat támogató koalíció kiépítésére, amely az ENSZ keretein belül születne meg. A tilalomnak 2023-tól kell életbe lépnie és nem gyengítheti a folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalásokat, sem pedig a Kereskedelmi Világszervezet szabályait.

MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .