A fejlesztéssel környezetbarát hulladékkezelés is megvalósul a válogató kapacitás bővítése révén az észak-balatoni térség hulladékgazdálkodási rendszerében – közölte az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás elnöke, Czaun János szerdán Veszprémben, sajtótájékoztatón.

A közel hárommilliárd forintos fejlesztés következtében mintegy negyven százalékkal nő az újrahasznosítható hulladék aránya, ötven százalékkal bővül a veszprémi hulladékválogató kapacitása és csökken a hulladékkezelés környezetterhelő hatása. A fejlesztés fontos lépés az újrahasznosítható hulladék arányának növelését célzó uniós irányelvek teljesítése érdekében. 

A társulás tizenkét évvel ezelőtt százötvennyolc önkormányzat összefogásával jött létre, 2013-ban pedig megkezdte működését Magyarország legmodernebb hulladékkezelő rendszere, amely ma háromszázezer ember nyolcvanezer tonna hulladékát kezeli. A rendszert folyamatosan fejlesztik, de a jelenlegi az eddigi legnagyobb beruházás, és a hárommilliárd forintos fejlesztésből háromszázmillió forint önrész belföldi forrásból származik.

A 2010-es évek elején vállalták, hogy jelentősen növelik a szelektív hulladék mennyiségét, ebben jelentős előrelépés a fejlesztés. A beruházás másik fontos eredménye a királyszentistváni telep bővítése hatszázötvenmillió forint értékben, valamint egy új veszprémi hulladékudvar létrehozása és a hulladék válogatásának automatizálása, amely a korábbinál “tisztább technológia”.

Farkas László projektvezető arról beszélt, hogy a fejlesztés részeként új edényeket, munkagépeket vásárolnak és fejlesztik a gyűjtő járműveket is. A tavalyi év az előkészítés időszaka volt, idén pedig megvalósulhat a beruházás.

MTI