fbpx

Forrong a kiskereskedelem a tervezett kötelező üveggyűjtés miatt

Áll a bál a kiskereskedelmi szervezetek között a sajtóban napvilágot látott üveggyűjtéshez kapcsolódó rendelettervezet miatt. 

Oldalunk is beszámolt róla, hogy a hulladéktörvényhez kapcsolódó  végrehajtási rendelet előírná, hogy januártól a legalább 300 négyzetméter alapterü­letű üzlettel rendelkező kereskedők a forgalmazás helyén kötelesek átvenni a fogyasztóktól az üveghulladékot és azt elkülönítve kell hogy gyűjtsék.

Magyar Idők számolt be arról, hogy a hazai vállalkozásokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) levélben fordult a multinacionális élelmiszerláncok delegáltjai által irányí­tott Országos Kereskedelmi Szövetség­hez (OKSZ), hogy az ágazat képviseleté­ben ne tegyenek közzé olyan állásfog­lalást, amely a valóságban csak a nagy láncok szempontjait tartja szem előtt.

Az MNKSZ kezde­ményezi a javaslat visszavonását, mi­vel az elképzelés ebben a formában túl­ságosan megterhelné a jellemzően nem külföldi tulajdonosok által üzemelte­tett kisebb, néhány száz négyzetméte­res egységeket, míg az 5000 négyzetméter alapterületnél kezdődő hipermar­ketek esetében jelenleg is adottak a kö­rülmények a hulladék begyűjtésére, il­letve annak kezelésére – nekik tehát könnyebb lenne megfelelni az új köte­lezettségnek.

Facebook Comments

One thought on “Forrong a kiskereskedelem a tervezett kötelező üveggyűjtés miatt

  • 2017/12/18 at 09:31
    Permalink

    “a hulladéktörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet előí́rná”
    Az áruházak csomagolási hulladék gyűjtését a Cskr. már eddig is, a Ht. pedig nyár óta 2018. jan. 1-től előírja. Legalább ezen a portálon legyünk pontosak.
    A mostani módosítások csak a gyűjtőedények elhelyezésének részletszabályait állapítanák meg ill. biztosítanák, hogy a hulladék átvételekor bizonylat kiállítása nem szükséges.

    Kronológiailag:
    – 2010. június: a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 94/2002 (V. 5.) Korm. rendelet (Cskr.) visszavételi, átvételi kötelezettséget vezet be a legalább 500 m2 alapterületű, ún. kereskedelmi csomagolást értékesítők részére az azokból keletkező hulladékra. A kereskedelmi csomagolások közé az italcsomagolások nagy része és a bevásárló-reklám táska tartozik.
    – 2013. jan. 1.: a hatályos új Cskr. a kötelezettséget kiterjeszti valamennyi csomagolásra.
    – 2017. június: a Ht. módosítása 2018. jan. 1-től a visszavételt, átvételt üveg esetében 300 m2-től előírja.

    A kötelezettség tehát nem új, üveg esetében az 500 m2 helyetti 300 m2 is már nyár óta ismert, akkor jelent is meg néhány cikk.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .