fbpx

Fókuszban a környezettudatosság: Nemzetközi Zöldág Fesztivál

Idén húsz ország képviselteti magát a Nemzetközi Zöldág Fesztiválon, amely péntektől december 14-ig tart a Klebelsberg Kultúrkúriában.

A fesztivál egy nemzetközi öko-design divatbemutatóval veszi kezdetét, amelyen a dán, a kubai nagykövetség és az Afrika Alapítvány jóvoltából természetes vagy újrahasznosított alapanyagokból készült kollekciók vonulnak fel. Az esten bemutatkozik a magyar Eco-Design Team bicikliküllőkből, csapágygolyókból “dörzsiszivacsdarabokból” álló kollekciója is, de a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum – Hagyományok Háza jóvoltából a magyar népi hagyomány “újrahasznosításából” született és hagyományos népművészeti technikákkal készített viseleteket is megismerheti – tájékoztatta a Kulturkúria az MTI-t.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan látogatható lesz a Nemzetközi Zöldág kiállítás, amelyen a környezettudatos művészet nemzetközi palettájáról öko-dizájn és “slow design” tárgyak mutatkoznak be, például az Észt Intézet részéről Eva Lisa Kubinyi tervezőművész Feltive elnevezésű, újrahasznosított rostokból készült kirakós játékai, az Eco-Design Team minimalizált energiafelhasználással, hulladék keletkezése nélkül készült egyedi alkotásai (kőzúzalék kaspó és kőzet-csapágygolyó ékszerek) vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából Veszprémi Gabriella Mária kísérleti cipőkollekciója, amelyet bőr tárgyak kivitelezése során visszamaradó bőrök felhasználásával állított elő.

A tárlat részét képezik továbbá a környezeti problémákra és a természet szépségeire érzékeny képzőművészeti alkotások, például a nemzetközi grafikai pályázatok díjazott munkái, illetve Kaprinay Éva Új-Zélandról érkezett fotói, továbbá számos üveg-, gyékényszobor.

A rendezvény részét képezik az Ifjúsági Fesztivál Napok, amelyeket december 6-án és 13-án tartanak. A két napon tárlatvezetések lesznek, de szerveznek előadásokat és kézműves foglalkozásokat, könyv és növény csere-berét, valamint interaktív és környezettudatos játékokat is. Az előadásokon szó lesz többek közt a fenntarthatóság gyakorlati lépéseiről, az öko-dizájn rendszeréről, a tudatos táplálkozásról vagy a slow design jelentőségéről, a kézműves programok között pedig lehetőség lesz környezettudatos selyemsálak, karácsonyi ajándékok és ünnepi dekorációk készítésére is.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: