fbpx

A gleccserek a Föld legjobb hőmérői

„Amikor mi geológiát tanultunk, el sem tudtuk képzelni, hogy valaha élőben is látni fogunk gleccsereket.” – emlékezett vissza tanulmányaira Juhász Árpád a Klímabarát esték programsorozat vendége. Magyarország legismertebb geológusa több mint fél évszázada, hat kontinenst bejárva kutatja és dokumentálja bolygónk jégárjait. A gleccserek tudományos vizsgálata és az évtizedek során szerzett személyes tapasztalatok meggyőződéssé formálták benne kezdeti hipotézisét, miszerint „van globális felmelegedés, és ezek legjobb hőmérői a gleccserek.”

A Föld történetének szakértő ismerője elmondta „mindig voltak és lesznek természetes klímaváltozások. Nincs kizárva, hogy a napjainkban tapasztalt felmelegedés hátterében is részben ilyen folyamat áll.” A felmelegedés ilyen mértékű fokozódásáért azonban az ember is felelőssé tehető. „A légkör CO2 tartalma jelentősen megnövekedett, ami üvegházhatást fejt ki. Ez a folyamat ma is tart és egyre csak növekszik.” Juhász Árpád csodaként említi, hogy az ENSZ kimondta: a légkör CO2 koncentrációjának ilyen mértékű és sebességű megemelkedésében az ember a bűnös.”

Juhász Árpád felvétele

A Föld jégtakarói földrajzi helyzettől, szélességi foktól, felszín feletti magasságtól függően különböző módon, de mindenhol vesztenek vastagságukból, a gleccsereken pedig mindez vizuálisan is meglátszik. „Néhány rendhagyó gleccser kivételével bolygónk minden jégárja rövidül, a jégtömegek erősen olvadnak, ami egyértelmű bizonyítéka a napjainkban sokat emlegetett globális felmelegedésnek.” Elmondása szerint a gleccserek a Föld legjobb hőmérői, hiszen nem egy-egy évszak vagy néhány esztendő szeszélyes időjárási eseményeit tükrözik, hanem több évtized hőmérséklet- és csapadékviszonyait.

Juhász Árpád előadásához szorosan kapcsolódóan és a Klímabarát esték résztvevőivel folytatott kötetetlen beszélgetés bevezetőjeként 20 perces filmet mutat be, amelyet felerészt saját, amatőr felvételeiből állított össze. Egy, a közönség soraiból érkező kérdésre megismétli előadásának egyik vészterhes megállapítását: a globális felmelegedés folyamata az esetben is még jó ideig eltartana, ha a mai napon a CO2 kibocsátásért felelős minden emberi tényezőt beszüntetnénk.

Az est zárásaként Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke megköszöni Juhász Árpád részvételét, és mindenkit sok szeretettel meghív a programsorozat következő alkalmára, amelyen a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. lesz a vendég. A Klímabarát estéket a Klímabarát Települések Szövetsége és Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata közösen szervezi.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: