Kávézaccból energiát nyerő eljárást fejlesztenek

Nemcsak a növényeknek szolgálhat tápanyagul, de energiaforrás is válhat a kávézaccból: svájci kutatók olyan eljáráson dolgoznak, amelynek révén nagy értékű metán állítható elő belőle.

A Paul Scherrer Intézet (PSI) kutatóinak közlése szerint a metán használható például az energiatermelésben vagy beépíthető a földgázhálózatba. A kísérletek kiindulópontja nedves kávézacc volt. Ezt az anyagot a Frederic Vogel vezette kutatócsoport nagy nyomás alatt egy speciális szerkezetben felmelegítette 450 Celsius-fokra.

A kávézaccban lévő víz így úgynevezett szuperkritikus állapotba került. Ez elősegítette, hogy leváljanak a zaccban megmaradt tápsók, amelyek egyébként feloldódtak volna a vízben.

Ami ezután visszamarad a kávézaccból, azt egy speciális katalizátor segítségével metánná változtatják. Az első kísérletek eredménye szerint a kávémaradékban lévő energia 60 százalékát sikerült metánná alakítani.

Ezekkel az első kísérletekkel a kutatók elsősorban az eljárás kivitelezhetőségét kívánták bemutatni, a továbbiakban egy nagyobb teljesítményű szerkezetben végzik majd el az eljárást. Csak ezt követően lehet az eredményeket ipari mértékre átszámítani. Emellett gazdaságosságát is tisztázni kell – fejtette ki Vogel.

Azt is vizsgálják, hogy a leválasztott tápsók és a bennük lévő nitrogén felhasználható-e műtrágyatermelésre. A kávézaccot különösen a magas nitrogéntartalma teszi a kertészek kedvelt tápanyagává.

Elméletileg az eljárás – optimalizálással – minden magas víztartalmú szerves hulladék esetében alkalmazható – írja a PSI. Előnye a többivel szemben, hogy az élelmiszeriparból származó, többnyire nedves hulladékot nem kell előbb kiszárítani ahhoz, hogy energiát nyerjenek belőle.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Huqe

Please type the text above:

%d blogger ezt szereti: