Ez is csak egy bankfiók, de itt nemcsak a pénzügyek jóízűek

Ha egészséges ebédre vagy egy jó süteményre vágyunk, valószínűleg nem egy bankfiók jut elsőre eszünkbe. Ahogy az sem triviális, hogy mi köze lehet a termelői alapanyagokból készült quiche-nek a közösségi bankoláshoz. Pedig a válasz roppant egyszerű: a fenntarthatóság melletti elköteleződés.

A Bartók Béla út 34. alatt a napokban megnyílt új MagNet Közösségi Pont ismét zavarba ejti látogatóit. A bank először 2015-ben szakított a hivatali bankfiók sztereotípiájával, mikor egy fair trade kávézóval egybekötött teret hozott létre ügyfelei számára a Balassi Bálint utcában. A kísérlet akkora sikert aratott, hogy nem volt kérdés, hogy ezen az úton kell tovább haladni. Így tavaly Székesfehérvárott előbb egy coworking irodával ötvözött bankfiók nyílt, majd megszületett az értékközösségen alapuló újbudai helyszín gondolata is a Házikóval, a Farmbistro tulajdonosával.

„Szeretjük megkérdőjelezni a dolgok rutinműködését”
mondja Pozsonyi Gábor, a MagNet vezérigazgató-helyettese, az újhullámos banki helyszínek ötletgazdája. „Egy olyan világban hiszünk, ahol emberség, fenntarthatóság, átláthatóság jellemzi a pénzügyeket, és számunkra fontos, hogy mindez a partneri körünkben és a körülöttünk lévő térben is megjelenjen. Évről évre saját ügyfeleinkre bízzuk, hogy nyereségünk 10%-át mely civil szervezetek kapják, becsületkasszás számlavezetést, civileket segítő bankkártyát és különleges közösségi hitel- és megtakarítási formákat kínálunk, ahol ügyfeleink határozhatják meg, hogy mibe fektessük a pénzüket: zöld autózásba, waldorf sulik építésébe, biogazdálkodásba. Hogy is nézhetnénk ki úgy, mint egy hagyományos bankfiók? A Házikó pontosan úgy gondolkodik a gasztronómiáról, mint mi a pénzügyekről, így náluk jobb párválasztást elképzelni sem tudok.”

A Házikó üzemeltetésében álló Farmbistro a vidék színe-javát hozza a fővárosba.Friss, egészséges alapanyagait fenntartható gazdaságokból szerzi be, adalékanyagok nélkül, szívvel-lélekkel készíti el tányérra kerülő ételeit.
Így lesz minden nemcsak a legfinomabb, de átlátható is: az étel útja a tányérodig, a pénzed útja a gazdákig.
„Minden az alapanyagnál kezdődik.” – vallja Bertényi Gábor, a Házikó alapító tulajdonosa. „A fenntartható gazdálkodási mód ma már nem posztmodern luxus, hanem egy alapszemlélet, ami amúgy a középtávú túlélésünk záloga. Ezért aztán mindenkinek szívesen eláruljuk, hogy pontosan melyik kisgazdaságból származó alapanyagból készítettük az adott ételt. Nagy kalandnak tekintjük a közös bank-bisztrót, ahol az ökológiai fenntarthatóság mellett az átláthatóság és lekövethetőség iránti igény is összekapcsol minket. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz majd egy olyan hely, ahol átlátható és felelős pénzügyi szolgáltatásokat lehet kapni lecsós batyuval és korhelylevessel.”

Az Újbudai Közösségi Pont akadálymentes, baba- és kutyabarát helyszín, így érdemes akár a teljes családdal beugrani, és megnézni hogyan sikerült a bank-bisztró párosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

fyr4

Please type the text above:

%d blogger ezt szereti: