Hatvan napra felfüggesztik a hulladékgazdálkodó környezetvédelmi engedélyét

A két héttel ezelőtti esőzések alkalmával a Termés és Bethlenfalvi utcák kereszteződésénél eldugult esővíz-elvezető csatornák kanálisfedeleiből derékmagasságig lövellt a fekete szennylé. A laboratóriumi elemzések bizonyossá tették, hogy a cekendi hulladéktározóból kifolyó csurgalék szennyezi a környezetet – írja a szekelyhon.ro.

• Fotó: Barabás Ákos

A Hargita Megyei Környezetőrség vezetője, Balla Izabella elmondta, hogy a Maros Vízügyi Hatóság által végzett elemzések alapján a környezetőrség több intézkedést is hoz az RDE ellen. Mint megtudtuk, pénzbírságot fognak kiróni a hulladékgazdálkodóra, a büntetés összegében viszont még nem állapodtak meg.

Környezetvédelmi engedélye felfüggesztésére számíthat a hulladékgazdálkodási vállalat
Felfüggesztené az RDE Harghita Kft. által üzemeltetett Cekend-tetői szeméttelep környezetvédelmi engedélyét a Hargita Megyei Környezetőrség, miután a másfél hete történt esőzésekkor csurgalékvíz folyt ki onnan, amely szennyező hatással volt a környezetre. A döntést hátráltatja, hogy még nem határozták meg a szennyezés mértékét, az viszont bizonyos, hogy a Székelyudvarhely határában húzódó kaszálók és legelők talajvizének nagy része szennyezett.

Továbbá hatvan napra felfüggesztik a hulladékgazdálkodó környezetvédelmi engedélyét, kötelezve a vállalatot, hogy elfogadható paraméterek közé csökkentse a szennyezést. A céggel kötött szerződés értelmében ez kevesebb mint húsz köbméter csurgalék havonta, ennél többet ugyanis nem képes semlegesíteni a környezet. A felfüggesztés ideje alatt a vállalatnak talajminta-elemzésekkel kell majd bizonyítania, hogy eleget tett a követelményeknek, ellenkező esetben bevonják az engedélyét, sorolta az illetékes.

• Fotó: Barabás Ákos

Mint arról korábban már beszámoltunk, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala egy többtagú bizottságot hozott létre a hulladéktározótól származtatható szennyezés esetének kivizsgálására. Hajdó Csaba önkormányzati képviselő, az említett bizottság tagja kérdésünkre elmondta, hogy a csoportosulás három – egy hosszú, egy közép- és egy rövid távú – célt tűzött ki maga elé. A hosszú távú cél egy átfogó székelyudvarhelyi hulladékgazdálkodási stratégia kidolgozása. Középtávú cél az idegen hulladék cekendi tározóba szállításának megállítása.

Ezzel kapcsolatban a városatya megjegyezte, hogy jelenleg az RDE Harghita Kft. úgy kezeli a tározót, mintha sajátja lenne, és haszonszerzés céljából más megyékből származó hulladékot szállít oda. A terület azonban, amelyen a tározó fekszik, Székelyudvarhely tulajdona, tehát a város joggal kérheti, hogy a vállalat csak Székelyudvarhely hulladékát tárolja ott – hangsúlyozta Hajdó Csaba. Rövid távú célként ugyanakkor a szennyezés környezeti hatásainak megállítását és visszafordítását tűzte ki a bizottság, ez viszont szorosan kapcsolódik a középtávú célhoz. Havi húsz köbméter csurgalék alá csökkenteni a szennyezést nem jelentene gondot, ha csak Székelyudvarhely szemete kerülne a tározóba. Ha Kolozs, Fehér és az ország sok más megyéjének kamionjai nem hordanák a Cekendre a szemetet, nem „vásárolnánk” magunknak szennyezést – vélte Hajdó.

Koszta Attila, az RDE Harghita Kft. ügyvezető igazgatója szerint megoldható problémákról van szó. Elmondta, nem büntetés az, hogy felfüggesztik egy hulladékgazdálkodó környezetvédelmi engedélyét, hisz a szerződés értelmében az a hatvan nap pontosan azért volt megszabva, hogy a szolgáltató megállíthassa a szennyezést és visszafordíthassa annak hatásait.

Kategorikusan tagadta, hogy az Udvarhely határában lévő legelők, kaszálók és kutak szennyezettségéért a cekendi hulladéktározó lenne felelős. Van egy megengedett mennyiségű csurgalék, amit a Termés utcánál a város szennyvízhálózatába csatlakoztattak, de az nem szivároghat a talajvízbe – fogalmazott a vezető. Egyetlen liternyi csurgalék elég lenne, hogy a városrész összes kútját elszínezze, tette hozzá, de a kutak elszíneződéséért a kitartó esőzésekkor földbe mosott szennyeződés a felelős, magyarázta.

Kezeletlen víz kerülhetett az esővízcsatornába a hulladéktározóból
A környezetőrség és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal is vizsgálja a Bethlenfalvi út és a Termés utca kereszteződésében a vízelnyelők múlt heti kiöntésének okát. Felmerült annak gyanúja, hogy kezeletlen víz került az esővíz-elvezető csatornába. A kanálisfedőkön keresztül egy dugulás miatt tört felszínre szennyezett víz, amit az Aqua Nova Hargita Kft. meg is oldott.

 

Az ellenőrzések és mintavételek egy másik „baleset” miatt történtek, de lehetetlen, hogy a tározóból a talajvízbe szivárogjon a csurgalék, közölte. A tározót vastag iszaprétegre építettük, ami természetes korlátja a szivárgásnak – szolgált magyarázattal Koszta.

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: