Kutatás indul a Mecsek előterének energetikai feltárására

Kutatás indul a Mecsek-hegység déli – mintegy kétszáz négyzetkilométeres – előterének energetikai célú feltárására – közölte a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében csaknem 1,8 milliárd forintból – mintegy 56 százalékos támogatásintenzitás mellett – megvalósuló projekt “elsődleges célja a releváns földtani-szerkezeti modell validálása és a terület energetikai célú földtani kutatása” a közlemény szerint.

A Geochem Kft.-vel és Rotaqua Kft. konzorciumi partnerségével megvalósuló program Pécs, Bogád, Ellend, Keszü, Kozármisleny, Magyarsarlós, Nagykozár, Pécs, Pécsudvard, Pellérd, Romonya és Szemely településeket érinti. A kutatás során úgynevezett felszíni geofizikai szeizmikus- és elektromágneses méréseket is végeznek.

Ennek részleteiről kifejtették: a tervezett szeizmikus vonalak mentén mérési, jelgerjesztési pontokat valamint a geofonok (vevőegységek, talajmikrofonok) telepítési helyeit is kijelölik az ingatlanokon, termőföldeken, közutakon és a települések utcái mentén.

A mérési vonalak mellett 25 méterenként telepítenek vezeték nélküli adatgyűjtőket és érzékelőket, amelyek 4-7 napig maradnak az adott helyen. Ezek kihelyezése után speciális járművekkel kis energiájú szeizmikus rezgéshullámokat gerjesztenek, amelyek visszaverődnek a földtani szerkezetekből és réteghatárokról.

A közlemény szerint a zajjal, mozgással nem járó elektromágneses mérések ideje általában 8-12 óra, a kijelölt területet csak a műszer telepítésekor és a mérés végeztével közelítik meg a szakemberek. A mérések eredményeként a kutatók földtani szelvényeket kapnak, amelyek szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését.

A közlemény kitért arra is, hogy az érintett ingatlan- és földtulajdonosokat előzetesen értesítették, a rezgéskeltés lakott területen kizárólag az utakon, utcákon történik.

A feltárt eredmények ismeretében az érintett településeknek lehetősége nyílik az esetleges geotermikus potenciál hasznosítására.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: