Ma van a környezetvédelem világnapja

Minden esztendő júniusának ötödik napja a Környezetvédelem Világnapja. A világnapról az ENSZ 1972-ben, Stockholmban az “Emberi környezet” címmel rendezett nemzetközi környezetvédelmi konferencián döntött.

Azért ekkor, mert erre az időre vált világossá a természettudományok képviselői és a politikusok számára, hogy a jelenben és a belátható jövőben az emberiség egyik legsúlyosabb megoldásra váró problémája az “élet minőségének”, a környezet folyamatos romlásának problémája. A világnap – ha csak kis időre is – de minden évben újra és újra felhívja a figyelmet a környezet védelmének fontos és megoldandó problémáira.

Az elmúlt évtizedekben a Stockholmi és az azt követő környezetvédelmi konferenciákon megfogalmazott feladatok megoldásában csak részeredményeket ért el a világ, mert a jelentkezett újszerű ártalmak és veszélyek egyben súlyos társadalmi gondként kapcsolódtak a különböző berendezkedésű államokban a termelés és a fogyasztás kialakult módjához, a fokozódó urbanizációhoz, a demográfiai robbanáshoz, a súlyosbodó élelmezési, energiaellátási és hulladékkezelési feladatokhoz. Az eredmények között könyvelhetjük azonban el, hogy napjainkban a környezetvédelem eszméje globális jellegűvé válik és ehhez kapcsolódóan az egyes emberek környezettudatos életmód szemlélete is lassan kialakulóban van. Felismerte a világ, hogy hosszú időre, tekintélyes anyagi és szellemi ráfordításra van szükség ahhoz, hogy a kialakult káros hatásokat csökkenteni, illetve később eliminálni lehessen.

Idén Kanada ad otthont a konferenciának, a téma pedig a természettel való harmonikus együttélés. Az ügy mellé álló hírességek videói felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire fontos megőrizni a környezetünk természetes formáját, be is mutatják saját kedvenc helyüket, ahol közvetlen kapcsolatba kerülnek a természettel, és arra kérik az embereket, tegyenek ők is így: készítsenek videókat és töltsék fel azt az oldalra. Mutassák meg ezzel is, hogy milyen fontos a számukra is a természetes környezet.

Where does @gisele 💚 to connect #WithNature? Share a 📷 of your special outdoor spot for #WorldEnvironmentDay!

UN Environment (@unep) által megosztott bejegyzés,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: