fbpx

A műanyag hulladékok kérdéseivel foglalkoztak az uniós környezetvédelmi tárcavezetők

Az EU környezetvédelmi miniszterei a máltai EU-elnökség szervezésében, 2017. április 26-án, Vallettában tanácskoztak a műanyag hulladékok okozta szennyezések elleni fellépés lehetőségeiről. A magyar delegációt Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára vezette.

Az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére. Az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira. Több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettsége kérdésében is. Az Európai Unióban jelenleg tárgyalás alatt áll az ún. körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslatcsomag, amely hatékony eszköz lehet a tengeri hulladékok problémájának orvoslására is.

Fotó: FM

A magyar államtitkár rámutatott, hogy a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak.
Az eldobható műanyag hordtasakok visszaszorítása terén a magyar termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős, uniós összehasonlításban is előremutató eredményeket sikerült elérni, a műanyag zacskók felhasználása 2012 óta kevesebb, mint felére esett vissza.

A tanácskozás alkalmával a magyar delegációvezető megbeszélést folytatott Marko Pomerants észt környezetvédelmi miniszterrel. Észtország 2017 második félévében tölti be az EU Tanácsának elnöki pozícióját. Gulyás Andrea kiemelte, hogy a körforgásos gazdaságról szóló jogszabálycsomagnak – amelyről az észt elnökség megállapodást szeretne elérni – ambiciózusnak, ugyanakkor az összes tagállam számára reálisan teljesíthetőnek kell lennie. Ezt a megközelítést Észtország is osztja, a tárgyalásokat ennek mentén folytatják majd.

Forrás: kormany.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: