fbpx

Megindult az illegális hulladéklerakás a csernobili zónában

A hosszú ideje szemétszállítási gondokkal küszködő nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) városából származó háztartási hulladékhalmokat fedeztek fel a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben – hozta nyilvánosságra a Kijev megyei rendőrség.

Az ukrán fővárostól mintegy 100 kilométerre északra fekvő csernobili kitelepített zónában, Bober és Korolivka falvaknál összesen kilenc, illegálisan lerakott szeméthalmot fedeztek fel. A hulladékról a vizsgálatok során megállapították hogy Lembergből származnak.

Tavaly június elején kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó Lemberg közelében. A 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban négyen vesztették életüket. A nyugat-ukrajnai megyeszékhely a “hulladékválság” peremén egyensúlyozik azóta is, ugyanis a lembergi szemetet egyik környező szemétlerakó sem akarja hosszabb távon befogadni.

Andrij Szadovij polgármester legutóbb április 6-án, a lembergi városi tanács ülésén kongatta meg a vészharangokat. Elmondta, hogy több mint 200 tonna elszállítandó szemét gyűlt össze a nyugat-ukrajnai megye átmeneti hulladéktárolóiban, amelyek több szemetet a városból már nem hajlandók fogadni. Kilátásba helyzete, hogy ha a problémát nem oldja meg a kijevi központi vezetés sürgősen, kénytelen lesz különleges vészhelyzetet hirdetni a városban. A polgármester nem zárta ki, hogy a lembergi szemét befogadását szándékosan akadályozzák politikai érdekekből, de ezt a vádját nem részletezte. A Szadovij vezette Önsegély (Szamopomics) nevű parlamenti párt tavaly februárban kilépett a kormánykoalícióból két másik ellenzéki párttal együtt, így a korábban több mint kétharmados többséggel rendelkező Európa-párti törvényhozási többség mostanra szűk egyszerű többségre csökkent, a Petro Porosenko elnök mögötti tömörülés és az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő által vezetett Népi Front két párti koalíciójára.

Április közepén egy teherautót tartóztattak fel a hatóságok a Kijev megyével Nyugatról határos Zsitomir megyében. A jármű mintegy 20 tonna, Lembergből származó szemetet szállított. Zsitomir megyében 200 tonnányi illegális hulladékot találtak a hatóságok. A szemétben lévő csekkek bizonyítják, hogy a hulladék Lembergből érkezett.

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-ra virradóan következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén a csernobili erőmű negyedik blokkjában. Az úgynevezett csernobili zóna az atomerőmű körül, mintegy 30 kilométeres sugarú körzetet foglal magában.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: