fbpx

Húsz év után a hulladék 20 százalékát gyűjtik szelektíven

Mint sok más ágazatra, a hulladékgazdálkodásra is jellemző, hogy az emberek a megoldások helyett inkább a kiskapukat keresik a törvényekben – állítja Branislav Moňok, a Föld Barátai Polgári Társulás szakértője az ujszo.com cikkében.

Szlovákia nem képes jelentős előrelépésre a hulladék újrahasznosítása terén, rosszabb eredményt az Európai Unióban már csak Málta ért el. Mi ennek az oka?

“Alapvető probléma, hogy nem látok őszinte szándékot a probléma megoldására. A hulladékgazdálkodásban érintettek jelentős része nem keres megoldást a problémákra, inkább arra összpontosít, hogy megtalálja a kiskapukat a törvényekben, uniós előírásokban, vagy keresi a lehetőségét annak, hogyan lehetne a hulladékon a lehető legjobban keresni. A községek, a hulladékfeldolgozók, a szervezetek és ellenőrző szervek még távolról sem tettek meg mindent, amit megtehettek volna. Nekünk nem kell új rendszereket kidolgozni, mert ezeket már kitalálták és kipróbálták a világban, Szlovákiában is. Számos hazai példa is van arra, hogy ha van akarat, a hulladékfeldolgozás terén is lehet jó eredményeket elérni.”

Viszont nehéz elérni előrelépést, ha az embereket nem érdekli a szelektív hulladékgyűjtés, s nem tudatosítják, milyen kárt okozhat a hulladék tárolása és felhalmozása.

“Ennek ellenére optimista vagyok, és hiszem, hogy ha minden fejlett országban képesek szeparálni, akkor mi is képesek lehetünk rá. Egyértelmű, hogy meg kell változtatni a hozzáállásunkat a szeméthez, a hulladékgazdálkodást prioritásként kell kezelni. Nemcsak akkor, amikor támogatásokat lehet megpályázni az uniós alapokból. Meg kell változtatni az emberek magatartását. Nem véletlenül mondják, hogy ha olyan célt akarsz elérni, amit eddig nem értél el, olyat kell tenned, amit eddig még nem tettél. Tehát ha több hulladékot akarunk szeparálni és újrahasznosítani, változtatni kell a hulladékfeldolgozás jelenlegi rendszerén. Nem elég azzal büszkélkedni, hogy az országban 20 éve szeparáljuk a szemetet. Olyan rendszer, amely ennyi idő alatt a hulladék nem egész 20 százalékának feldolgozását tudta csak elérni, nem működik, rossz és változtatásra szorul.”

Nemrég módosították a hulladéktörvényt, ez sem segít?

“Sok önkormányzat az öreg törvény hatályossága idején is jól szelektált. A községek, hulladékfeldolgozással foglalkozó társaságok, gyártók részéről jött követelés egy új törvény kidolgozására. Állítólag azért, mert a korábbi törvény nem adott elég lehetőséget a szeparált szemétgyűjtésre. Létrejöttek új munkacsoportok, amelyekben minden fontos lobbicsoport képviseltette magát. Kidolgozták az új törvényt, amely már hatályba is lépett. Azt gondolja, hogy megváltozik valami? Új törvényt írtak maguknak, s most keresik a kiskapukat benne. Tisztelet a kivételnek.”

A cikk megjelenése az ujszo.com weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: