fbpx

Ne csak a szomszéd legyen zöldebb!

A zöldülés jót tesz a környezetünknek, de az üzletünknek is, hiszen ha utánaszámolunk, a tartósabb eszközök használatának és az újrahasznosításnak köszönhetően pénzt takaríthatunk meg. Apró lépésekkel is sokat tehetünk, nem is gondolnánk, hogy milyen aprókkal és milyen sokat – írja a Piac és Profit.

Újrahasznosítás

Az egyik legegyszerűbb, azonnal elkezdhető, mégis fontos módja a zöld irodai működésnek az újrahasznosítás. A legevidensebb lépés, hogy az irodában vagy a folyosón állítsunk fel szelektív hulladékgyűjtő tartályokat. Ha minden típusra nincs is lehetőség, legalább papír és műanyag gyűjtésére alkalmas legyen, úgyis ezekből a hulladék fajtákból keletkezik a legtöbb az irodában. Ösztönözzük a kollégákat, hogy használják is ezeket! Hirdethetünk például versenyt (ami bizonyítottan növeli a hatékonyságot), de az is fontos, hogy érzékletesen tudassuk a kollégákkal, tényleg számít, hogy hova dobják azt az üdítős palackot, ha már van – de erről később.

Nem csak a hulladékkezelőkre bízhatjuk az újrahasznosítást. Kezdjük azzal, hogy újra használjuk, amit lehet. Ha egy dosszié tartalma hulladékká válik, maga a mappa még nem az – használjuk újra! Ugyanígy a sok helyen használt műanyag névkártya tartók és más hasonló eszközök. Az irodai papírok közül a belső feljegyzések készítésére használjuk a hulladéknak ítélt darabokat, akár úgy is, hogy valaki egy héten egy órát rászán arra, hogy az összegyűjtött papírokat feldarabolja könnyen használható méretűre. Azokra a papírokra is nyomtathatunk újra, amelyeknek egyik oldala már használt. Belső használatra tökéletesen megfelelnek. Az újra használattal ráadásuk komoly megtakarítást is elérhet a cég.

Nyomtatási stop

Ha már a nyomtatásnál tartunk: az irodai hulladékok nagy része a nyomtatóból kerül ki, sőt felmérések szerint a kinyomtatott oldalak fele azonnal a papírkosárban végzi.

Annak érdekében, hogy a felhasznált papírmennyiséget csökkentsük, tehetünk lépéseket. A kétoldalas nyomtatás és a „draft” verzió alapbeállítássá tétele az első lépés, de még a betűtípus sem mindegy, de a kinyomtatásra szánt oldalak betűméretének csökkentése, nyomtatási méret csökkentése jó megoldás lehet. Bár a legjobb, ha nem is mindent nyomtatunk ki. Van ami monitoron, táblagépen is olvasható, felesleges kiprintelni. Biztosan megtérülő beruházás az is, ha a tárgyalóba beteszünk egy projektort, így nem kell minden megbeszéléshez számtalan papírt kinyomtatni minden egyes résztvevő számára.

Termékben is a zöld

Amikor irodai eszközöket rendelünk, preferáljuk a zöldebbeket. Na persze nem színben, hanem gyártásban, működésben. Lehet, hogy egy picit drágábbak a gépek (bár ez sem minden esetben igaz), de hosszútávon megéri ezek mellett dönteni. A fogyóeszközök között is van zöld megoldás. Az újrahasznosított papír, a fa vagy bambusz ceruzák és a LED izzók már nem ismeretlenek, nézzünk körül rendszeresen a kínálatban, mit emelhetünk még be a mindennapi használati palettába.

A beszerzések csökkentése önmagában környezettudatos (és nem mellesleg spórolós) megoldás. Ha megszüntetjük a műanyag poharakat és tányérokat és inkább mosogatunk a vendégek után az elegánsabb és zöldebb megoldás is.

Továbbiak a Piac és Profit weboldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: