fbpx

Brüsszel megnehezíti az olcsóbb hulladékszállítást

Brüsszel előírásai megnehezítik azt, hogy a rezsicsökkentés utáni áron végezzenek hulladékszállítási és -gazdálkodási szolgáltatást Magyarországon – mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke Szekszárdon.

Szita Károly, aki egyben Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere, a szövetség idei első közgyűlése alkalmából tartott sajtótájékoztatón hozzátette: ezért arra biztatják a kormányt, küzdjön annak érdekében, hogy megmaradhasson a rezsicsökkentés vívmánya, amelynek köszönhetően Európában az egyik legalacsonyabbak a hazai hulladékszállítási díjak.

Közölte: a 23 megyei jogú várost tömörítő szövetség közgyűlésének fő témája a hulladékgazdálkodás átalakítása. Úgy vélte, a már csökkentett díjakhoz hatékony és a legjobb szolgáltatást nyújtó rendszert kell működtetnie az országnak. Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a MVJSZ azt szeretné, hogy felgyorsuljanak Modern városok program, illetve a Terület- és településfejlesztési operatív program közel kétezer milliárd forint értékű beruházásai.

Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a körkörös gazdaságról szóló európai bizottsági javaslat figyelmen kívül hagyja Magyarország hulladékgazdálkodási szerkezetét.

Magyarország egyharmada csomagolási hulladék

Kifejtette: a javaslatcsomag szerint a hulladék 60-65 százalékát kellene anyagában hasznosítani, miközben Magyarországon a hulladéknak csak egyharmada csomagolási hulladék, szemben a bizottság által számolt kétharmaddal. Ezzel párhuzamosan a vegyes hulladék lerakását 10 százalékban maximálná, jelenleg hazánkban ez 50-55 százalék – tette hozzá.

További része a javaslatnak – mondta -, hogy megszűnne a hulladék energetikai hasznosításának támogatása, a hulladékot nyugat-európai égetőkbe kellene szállítani, amelyeket piaci alapon lehetne igénybe venni. Ez megfizethetetlen alternatívát ad – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a bizottság azokat a “rezsivívmányokat” próbálná megszüntetni, amelyeket a kormány szeretne fenntartani.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a jövő héten a parlament elé kerül a hulladékgazdálkodási törvény módosítása, amelynek “fenntartható, a rezsicsökkentés vívmányait megőrző üzemeltetési struktúra kialakítása” a célja. A törvénymódosítással hulladékgazdálkodási régiók jönnek létre, a közszolgáltatók száma radikálisan csökkeni fog, és nemcsak a közszolgáltatást végző cégeknek, hanem az alvállalkozóknak is nonprofitnak kell lenniük.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: