fbpx

A képmegjelenítő berendezések újrahasznosítására szerződik az NHKV

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) képmegjelenítő berendezések újrahasznosításáról tárgyal a bodajki székhelyű Selector Kft.-vel – jelentették be egy fehérvárcsurgói, Föld Napja alkalmából rendezett eseményen.

Sőtér Dávid, az NHKV szóvivője legfontosabb céljuknak nevezte, hogy a hulladéklerakók helyett a hulladék újrafelhasználás legyen jellemző az országra. Ennek egyik kiemelt területe az elektronikai hulladékoké, amelyek túl azon, hogy az újrahasznosításuk révén nem szennyezik a környezetet, még hasznot is hoznak a feldolgozó cégeknek.

Molnár Gusztáv és Fehér Tibor, a Selector Kft. tulajdonos-ügyvezetői az MTI-nek elmondták, hogy 2004 óta foglalkoznak elektronikai hulladékok bontásával és újrahasznosításával. A képmegjelenítő berendezések újrahasznosításában mára piacvezetők lettek, de más elektronikai termékek bontásával is foglalkoznak.

A cég az országban tavaly keletkezett 45 ezer tonna elektronikai hulladékból 7200 tonnát dolgozott fel, ebből 5500 tonna képcsöves készülék volt. A társaság bodajki telephelyén 50 embert, Pálhalmán 12 fogvatartottat foglalkoztat.

A cégvezetők elmondták, hogy az elektronikai hulladéknak magas a veszélyesanyag-tartalma, különösen a nehézfém tartalmuk, amely rendkívül veszélyes a vizekre és a különféle élőlényekre. Hozzátették: a képmegjelenítő berendezéseket többnyire kézzel bontják, az értékes anyagokat kinyerik belőlük, miközben a környezetet sem szennyezik.

Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a ’90-es évek közepén a hulladék még nem látszott az egyik legnagyobb üzletnek, pedig ma már az.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: