fbpx

Magyar találmány: térburkolat, ami energiát termel

Három fiatal magyar mérnök olyan energiatermelő térburkolatot fejlesztett, amely nem vesz el nyersanyagot a természettől, ehelyett városi hulladék újrahasznosításával készül, ráadásul zöld energiát termel és adatokat is gyűjt a városi élet mozzanatairól a felszínébe épített napelemek és szenzorok segítségével.

Magyar találmány: térburkolat, ami energiát termel

Ez a PLATIO, melynek célja, hogy burkolati szinten integráljon előremutató és környezetbarát technológiákat, ezzel hozzájárulva a jövő okos városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához.

Az ötlet híre nemcsak a hazai, de az amerikai és európai szaksajtót is bejárta. A projektet a Design Terminál startup inkubátor program 2015-ben a „Tiszta város” kategória, majd 2016-ban a “Biggest Leap” különdíj győztesévé választotta.

Az innováció három hajdúnánási ötletgazdája közül Cseh József, a Debreceni Egyetem egykori vegyészmérnök hallgatója fog előadást tartani találmányuk történetéről, technikai hátteréről és startup vállalkozásuk nagyszabású jövőbeli terveiről.

Helyszín: Debreceni Egyetem, Főépület, X. terem

Időpont: 2017. április 20. csütörtök, 14:00

A PLATIO-ról
Platio napelemes rendszer
A Platio napelemes rendszere burkolati szinten gyűjti össze a napsugárzás energiáját nagy teljesítményű szilícium cellák segítségével. Az egységek magukban hordozzák a multifunkciós hálózatot, így nem szükséges bonyolult elektromos kábelezés építése sem.
Foto: platio.cc
A cellákat nagy szilárdságú edzett és csúszásmentesített üveglapok védik, amik az esztétikus kialakítás mellett hosszú élettartamot garantálnak a járófelületnek. A megtermelt elektromos energia visszatáplálható a villamos hálózatba, vagy alkalmazástól függően lokálisan is felhasználható. Szigetüzemben akár hálózattól független működést is tud biztosítani eszközöknek.
A Platio napelemes rendszer ezenfelül bővíthető LED fényforrásokkal, mellyel valós időben vezérelt burkolati jelek alakíthatók ki, illetve a fűtőszálas kiegészítőnek köszönhetően megakadályozható a téli jegesedés is, így nincs szükség síkosságmentesítésre és hóeltakarításra sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: