fbpx

Tervezd meg a vásárlást, termelj kevesebb hulladékot!

Felmérések szerint 70 százalékban a helyszínen dől el, hogy mit veszünk meg, pedig ha előre megterveznénk, hogy mikor, hol és mit vásárolunk, nemcsak kevesebbet költenénk, hanem kevesebb szemetet halmoznánk fel.

Vásárlásaink csaknem fele nem előre tervezett és sok esetben felesleges. A lakosság átlagosan évente félmillió forintot költ élelmiszerekre, ezek jelentős része, körülbelül 50-200 ezer forint értékű árú az, amely a szemétben végzi – hangzott el a Kossuth Rádió műsorában.

Mindenkinek mást jelenthet a felesleges szó

Csernok Miklós, a Kiszámoló blog tulajdonosa elmondta: valóban sok mindenben nem vagyunk tudatosak, így a vásárlásban és a pénzügyeinkben sem. Természetesen nehéz meghatározni azt, hogy mi számít feleslegesnek, hiszen ez háztartásonként és személyenként változik. Amennyiben otthonunkban körülnézünk és mérlegeljük, hogy számunkra mi az ami valóban fontos és szükséges, rájöhetünk, hogy rengeteg felesleges tárgyat halmozunk fel magunk körül.

A férfiak költenek több pénzt

Sokan vannak, akik a pénzköltésben, vásárlásban a kikapcsolódást, boldogság és kielégültség érzését keresik. Egy régi hiedelmet megdöntve, felmérések alapján elmondható az, hogy a férfiak összegszerűen többet költenek átlagosan mint a nők, hiszen a nők sok apróságot szereznek be maguknak, míg a férfiak inkább nagy összegben vásárolnak kevesebb mennyiségű árut.

Tegyünk próbára magunkat!

Csernok Miklós szerint jó próba elé állíthatjuk magunkat egy bevásárlás alkalmával. Írjunk egy listát a szükséges dolgokról, majd a hazaérkezés után nézzük meg, valójában mi az, ami nem szerepelt a listán, de mégis megvásároltuk. Így kiszámolhatjuk, hogy vásárlásunk hány százaléka volt felesleges, és mennyi pénz maradhatott volna a tárcánkban. A tudatosság komoly lépcsőfoka az, ha listát írunk, és egy újabb, ha azt be is tartjuk.

Szabály, a vásárláshoz

A “7-14″ elnevezésű szabály lényege, hogy a vásárlással várnunk kell. Egy harmincezer forint alatti értékű termék esetében 7 napig várjunk a vásárlással, míg egy afölötti árkategóriába eső áru esetén 14 napig. Ez a várakozási idő elegendő lesz arra, hogy átgondoljuk valóban szükségünk van-e a termékre. Ezzel a módszerrel remekül elkerülhetőek az impulzusvásárlások.

Minden szülőnek tudni kell nemet mondani gyermekének

Sok esetben láthatjuk azt, hogy a szülő az élelmiszerüzletben sétálva szó nélkül belehelyezi kosarába azt, amit a gyermek kér. Akár már ebben a kisgyermekkorban el lehet kezdeni a tudatosságra való nevelést. Adjunk a gyermeknek extra házimunkát otthon, majd jutalmazzuk plusz zsebpénzzel. Ezzel ösztönözve arra, hogy gyűjtse össze a pénzt arra a termékre, amit éppen meg szeretne vásárolni. Siker élmény lesz a gyermek számára is, és ezzel beletanulhat a tudatos vásárlába – tette hozzá Csernok Miklós.

A tulajdonos kiemelte a következetességet is. Ne mondjuk azt a gyermeknek, hogy nincs pénz, mert azzal elvesztheti a biztonságérzetét. A válasz legyen az, hogy jelenleg mást kell megvenni ezen a pénzen. Magyarázzuk el, hogy van pénzünk, csak most nem arra a dologra, amit ő szeretne.

A pénzügyi tudatosság nem egyezik meg a zsugorisággal

Fontos azonban azt tudomásul venni, hogy a pénzügyi tudatosság nem arról szól, hogy nem költjük a pénzt. Nem attól lesz jó egy nyaralás, hogy elköltjük az erre szánt keret egészét. Nem szabad zsugorinak lenni, de pénzszórónak sem. A zsugori ember nem megy nyaralni, mert drága, a pénzszóró ember mindenét elkölti. A tudatos ember mérlegeli azt, hogy kap-e annyit a nyaralástól, mint amennyit elkölt rá. A három között hatalmas különbségek vannak – hangsúlyozta Csernok Miklós.

„CSERITI” – Adományháló

Takács Balázs a Nyugat-Magyarországi Adományboltok programfelelőse elmondta: az adománybolt tárgyak újrahasználatba vételével foglalkozik. Nagyon sok tárgyat veszünk meg, amely feleslegessé válik, de másnak akár hasznos lehet. Ezért jött létre mintegy 70 éve a “Charity Shop” mozgalom. Felajánlhatjuk megunt, feleslegessé vált dolgainkat az ilyen üzletek számára, ahol az eredeti ár töredékéért vásárolhatják meg azok, akiknek az szükséges lehet.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: