fbpx

Van remény, hogy megússzuk az újabb szennyezést

Nem biztos, hogy eléri Magyarországot a romániai Aranyos folyóba múlt héten ömlött szürkeiszap – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn.

A Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül.

Siklós Gabriella elmondta, a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés.

Ezért még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz – emelte ki a szóvivő, hozzátéve, a szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.

Elmondta azt is, hogy a Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek 24 órában a területen vannak és naponta kétszer vízmintát vesznek Nagylaknál.

A mérési eredmények eddig határértéken belül voltak, tehát még nincs szennyezésre utaló jel. Ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz – tette hozzá.

A szóvivő a szennyezés arányát érzékeltetve azt mondta, a 2000-ben történt a ciánszennyezés során 100 ezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, a jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: