fbpx

Veszélyes anyagnak minősülnek a repülőgépek ételmaradékai

A repülőgépen felszolgált ételek nagy része szemétként végzi. Ennek az az oka, hogy az EU-n kívülről érkező ételt potenciálisan veszélyes anyagként kezelni, így az érintetlenül hagyott ételek újrafelhasználása is tiltott. A körforgásos gazdaságnak kedvező törvényekre van szükség – írja a Piac és Profit.

2016-ban 5,2 millió tonna hulladékot termeltek a világ légitársaságai, ennek túlnyomó többsége élelmiszer – szól a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) becslése. Csak, hogy érzékeljük a hulladékmennyiség nagyságát: ez épp annyi, mint 2,6 millió gépjármű súlya, állítja a The Guardian brit napilap. (A repülőgépek vécéinek tartalmát is belevették a kalkulációba. Akárcsak a használatlan minifogkeféket vagy az eldobott kis műanyag borospalackokat.)

A pocséklás 500 millió dollárjukba került a cégeknek. Mivel a nem használt dolgokat is kidobják, amikor a repülőgép landol, nagy szükség lenne az újrafelhasználás és újrafeldolgozás arányának növelésére. A már most is döbbenetes hulladékmennyiség viszont egyáltalán nem csökken. Sőt, a következő 15 évben várhatóan duplájára emelkedik az uniós szabályozások miatt.

Az EU-ba érkező élelmiszerekre potenciális veszélyes anyagként kell tekinteni a honos szabályozások szerint – az erre vonatkozó jogszabályok a száj- és körömfájásos járványra adott reakciója volt a törvényhozóknak.

A törvények értelmében minden repülőgépen felszolgált élelmiszert, amit nem fogyasztanak el vagy el kell égetni vagy el kell temetni a szeméttelepeken. Az, hogy mondjuk menhelyek lakóinak adományozzák, tiltva van.

Már a csomagolás is veszélyes anyagnak számít, ha például egy amerikai légitársaság gépén ittak belőle, mert EU-n kívüli tej érintette a műanyagpoharat. Ez a besorolás megakadályozza az újrafeldolgozást.

Az IATA hamarosan közzétesz egy jelentést, amelyben amellett száll síkra a szervezet, hogy a szigorú céges higiéniai előírásoknak már eleget tett ételeket ne kelljen veszélyes anyagként eldobni. A szervezet azt is igyekszik bizonyítani a tanulmányban, hogy az EU-n kívülről érkező repülőgépek élelmiszer-kínálatában a méz és a tejtermékek minimális veszélyt az állatállományra az unión belül.

További részletek a Piac és Profit weboldalán ide kattintva.

A cikk megjelenése a piacesprofit.hu weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: