fbpx

Sosem volt még ilyen jó buli az újrahasznosítás

A környezetvédelem és az újrahasznosítás nemcsak a szívügyed lehet, hanem egyben szórakoztató dolog is: most kreatív DIY-tippekkel és értékes ajándékokkal gazdagodhatsz, illetve néhány forinttal több maradhat a pénztárcádban is. 

Manapság is sokat hallhatsz, olvashatsz a környezetvédelem fontosságáról – és ez nem véletlen. Hiszen még mindig van mit tanulnunk, például az újrahasznosítás kapcsán. Azt tudtad, hogy évente nagyjából 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban (ezek egymásra állítva olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami elérne a Holdig, 75-ször, oda-vissza), de ezek jó részét még mindig nem hasznosítjuk újra?

Márpedig erről te is gondoskodhatsz: a kiürült üdítős vagy sörös aludobozokat dobd a szelektívbe, vagy hasznosítsd újra otthon. Ha szeretsz kreatívkodni, akkor már mutatjuk is, mi mindent készíthetsz ezekből – az egyedi virágtartótól a sütiformákon át egészen a spotlámpáig. Vigyázz, kész, kreatív újrahasznosítás indul!

  1. Virágtartó aludobozból

Kezdjük az egyik legegyszerűbbel: készíts egyedi virágtartót! Szükséged lesz egy-két tiszta (már elmosott) aludobozra, egy konzervnyitóra, amivel le tudod vágni a doboz tetejét és egy bőrlyukasztóra.

Azt aludobozt felül, kinyitjuk konzervnyitóval, majd bőrlyukasztó fogóval vagy más lyukasztó szerszámmal a felső egyharmadában raszterszerűen kilyukasztjuk. Valahogy így:

  

Kékkel jelöltük a vízvonalat.

Ha kész, nincs más dolgunk, mint teletömni a száját és a lyukakat virágokkal, és kész is vagyunk. Felülre a hosszabb, alulra a rövidebb szárú virágokat tegyük.

Szerintünk nagyon kedves lett:

forrás: icanusecan.reblog.hu

  1. Legyen saját, menő sütiformád!

Mosd el a kiválasztott aludobozt, hagyd megszáradni, majd ollóval vágd le a tetejét és az alját. Az aludobozokkal könnyű dolgozni, de arra vigyázz, nehogy megvágd a kezed, és a szélek meg ne karcoljanak. Ezután vágd el egy helyen felülről lefelé függőlegesen is a dobozt, hogy egy kisimítható lapocskát kapj. Megvan? Akkor kezdd el vékony csíkokra vágni, majd a csíkokat hajlítgasd kedved szerint – lehet akár szívecske, maci vagy csillag forma is. Ha a kívánt mintára hajlítottad, ragaszd meg, és várj, míg megszárad. Kezdődhet a sütés? 😉

forrás diy.monfch.com / Diyhshp.blogspot.hu

  1. Fülbevaló, kulcstartó

Rajzolj mintát egy kis papírlapra, vágd körbe, és tedd félre egy kicsit – ez lesz a mintád a fülbevalóhoz. Kövesd az előző pontban leírtakat addig a pontig, hogy egy kisimítható lapocskát kapj. Ha ez megvan, tedd a mintát a papírlapra, rajzold körbe egymás mellé kétszer, majd vágd ki. Ezeket szúrd át óvatosan, és rögzíts bennük egy-egy fülbevaló kampót. Ha akarod, le is festheted, de anélkül is nagyon mutatós lehet az új ékszered. Ajándékötletnek is szuper! Hasonló módon készíthetsz egyedi, színes, egy vagy több részből álló kulcstartót is.

  

 

  1. Mécsestartó

Fesd le a dobozt, majd rajzold fel a mintát, ezután induljon a „szurkálás” – csak óvatosan, meg ne szúrd a kezed! A végeredmény tényleg nagyon szép lesz:

forrás/ source: Pinterest

Az aludobozból készíthető tárgyak ötlettára kifogyhatatlan, készíthetsz akár aluvirágot is az aluvázádba, visszazárható tárolót az autódba, sőt spotlámpát is! Az Icanusecan blogon további klassz ötleteket találsz leírással.

 

Ha az ilyen és ehhez hasonló bonyolultabb dolgokat nem is vállalod be, jusson eszedbe, hogy nem ez a lényeg, hanem sokkal inkább a kreatív és szórakoztató újrahasznosítás. 😉

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az elvágott alumínium nagyon éles, így semmiképp se add gyermek kezébe, és légy nagyon óvatos a tárgyak készítése közben.

 

Dobd be magad – jutalomforintok és értékes nyeremények várnak!

Érdekes és elszomorító adat, hogy hazánkban évente 800-900 millió aludobozt használunk el, ebből 450 millió (!) db-ot nem hasznosítanak újra. Ha az otthoni aludobozokból néhányat kidobásra ítélnél, akkor dobd a szelektív gyűjtőbe  vagy  „dobd be magad” az országszerte működő, mintegy 200 aludoboz-visszaváltó automata egyikénél, ahol pénzt is kapsz ezekért.

A fent említett, a magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett automaták elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco – találhatóak meg, így valószínűleg a te lakóhelyed közelében is akad egy-kettő. Itt minden bedobott doboz után 2-3 forint jár neked.

Április 3 és 23 között ráadásul most értékes nyereményekért is játszhatsz: teljesítsd az Aluakadémia applikáció mindhárom szintjét, és tölts fel egy legalább öt doboz visszaváltását igazoló bónt, így a tied lehet egy aludobozos üdítőkkel megpakolt szuper hűtő, vagy a páros Sziget-belépő. Menő? Ahogy a 10 darab piros, dizájnos bluetooth hangszóró is – ezekből akkor is nyerhetsz egyet, ha az applikáció három szintje megvolt, de nem töltöttél fel visszaváltást igazoló bónt.

A kampányhoz évről évre csatlakoznak olyan ismert emberek, akiknek a szívügyük a környezetvédelem – idén Muri Enikő, DJ Free, vagyis Béresy Ferenc lemezlovas, valamint Aranyosi Péter is gyarapítja az Alu Nagykövetek táborát.

Miként születik újjá egy aludoboz?

Aranyosi Péter is kiemelte, hogy az alumínium értékes alapanyag. Ez nagy igazság, hiszen az aludobozokat közel száz százalékban és végtelen alkalommal újra lehet hasznosítani, és a dobozok szuper cuccokként születhetnek újjá. Persze, lehetnek újra kólásdobozok is – így 60 napon belül visszakerülhetnek a boltok polcaira –, de akár bringák vázai, autóalkatrészek, karosszéria vagy repülőgép alkatrészek alapanyagai is.

Ez utóbbihoz persze szükség lenne néhány aludobozra, ugyanis ha egy Boeing 747 alumínium alkatrészeit akarnánk újrahasznosított alumíniumból pótolni, ahhoz kb. 4,4 millió aludobozt kellene összegyűjtenünk. Összehasonlításképpen, tavaly  580 ezer liter sör fogyott a Szigeten, ami – ha csak dobozos sört lehetne bent kapni – 1 160 000 doboznyit jelentene.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: