fbpx

Józsefváros bekeményít hulladék ügyben

Ha történt szabálytalanság, az önkormányzat kezdeményezni fogja a veszélyes hulladékot kezelő üzem tevékenységének megtiltását.

A közelmúltban több lakossági panasz érkezett a Józsefvárosi Önkormányzathoz a Tisztviselőtelepről és környékéről, amelyek szerint az ott élők erős, szúrós szagot éreznek. Sajtóhírekben felmerült, hogy ennek lehetséges forrása a közelben működő üzem tevékenységéhez kapcsolódik.
Az önkormányzat minden, a város területén működő magánvállalkozástól elvárja a szabályos és környezethasználati, illetve más, szakhatósági engedélyüknek megfelelő működést a józsefvárosiak egészségbiztonságának megőrzése érdekében. Ennek megfelelően a hatóság a jegyző hatáskörébe tartozó minden ügyben rendszeresen végez ellenőrzéseket, megteszi a szükséges intézkedéseket és a szabályokat szigorúan betartatja.
Felhívják azonban a figyelmet, hogy a szóban forgó üzem működésével kapcsolatos hulladékgazdálkodási és környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása, az engedély kiadása, valamint az engedélyezett működés vizsgálata nem tartozik az önkormányzat vagy a jegyző hatáskörébe, így nincs jogosultságuk eljárni az ügyben, a helyzet felmérése az intézkedésre kijelölt hatóságok feladata. Egyebekben a környezethasználati engedélyezési eljárást a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya folytatja le, majd azt követően dönt a működést szabályozó egységes környezethasználati engedély kiadásáról. A jelenleg hatályos szabályozás szerint egyébként a jövőben már nem adható ki engedély veszélyes hulladék feldolgozására irányuló ipari tevékenységre a kerületben.
A konkrét üggyel kapcsolatban tudomásuk szerint a Katasztrófavédelemi Igazgatóság Vízügyi Hatósága és a Fővárosi Csatornázási Művek már végzett akkreditált helyszíni vizsgálatokat, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság pedig eljárást indított környezetkárosítás bűntett miatt – igazságügyi szakértő kirendelésére is sor került -, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya is vizsgálódik. Az eljárások még folyamatban vannak.
Az Önkormányzat a rendelkezésére álló minden eszközzel segíti a szóban forgó hatóságok munkáját és amennyiben kiderül, hogy szabálytalanságok történtek a veszélyes hulladékok kezelése során, úgy kezdeményezni fogja az érintett üzem tevékenységének megtiltását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: