fbpx

2017-ben készül el az EU műanyag stratégiája

Vélhetően idén készül majd el az Európai Unió (EU) műanyag stratégiája – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) fenntartható fejlődés tanulmányok kabinet vezetője kedden Budapesten a Vizek és talajok műanyagszennyezése című konferencián.

Baranyai Gábor hozzátette: ez a stratégia olyan célokat fogalmaz meg, mint az eredeti fosszilis alapanyaggyártás csökkentése, az újrahasznosítás elősegítése, valamint a műanyagszennyezés visszaszorítása.

Menyhárd Alfréd, a Budapesti Műszaki Egyetem munkatársa Magyarország műanyagiparban betöltött szerepéről számolt be, és elmondta, hogy az országban 2015-ben több mint 1,6 millió tonna műanyagot gyártottak, míg a műanyaggyártás világszinten eléri a 200-300 millió tonnát. Magyarországnak fontos exportcikke a polimer, ugyanis a legyártott mennyiséghez képest az ország által felhasznált műanyag mennyisége nem érte el az 1 millió tonnát – tette hozzá.     Kiemelte: a magyar műanyaggyártás követi a nemzetközi trendeket.

Hetesi Zsolt, az NKE kabinetjének munkatársa a műanyagok jelentette veszélyre hívta fel a figyelmet: évente 8-10 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, és ha ez az arány nem csökken, akkor 2050-re a tengerekben a műanyag tömege meghaladja a halakét.

A tengerekben kialakult hulladékszigetekről elmondta: kialakulásuk a tengeráramlásokhoz köthető. Emiatt a megoldási javaslatok is a tengeráramlatok mozgását veszik alapul, de ezeknél Hetesi Zsolt szerint az a probléma, hogy csupán a nagyobb méretű, nagyobb sűrűségű műanyagok begyűjtésére koncentrálnak, ezért nem jelentenek megoldást a kis méretű műanyagok begyűjtésére.

A konferenciát az NKE fenntartható fejlődés tanulmányok kabinet szervezte.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: