fbpx

Élelmiszerek ehető csomagolásban

A műanyagból készült változatoknál hatékonyabban működő és fenntarthatóbb, ehető élelmiszer-csomagoláson dolgoznak amerikai kutatók, remélve, hogy a fejlesztés segít csökkenteni az élelmiszer- és műanyaghulladékok mennyiségét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szakemberei által kifejlesztett csomagolóanyag kazein tejfehérjéből készült.

Az Amerikai Kémiai Társaság pennsylvaniai találkozóján ismertetett eredmények szerint a tejalapú csomagolóanyag egyelőre nem nyújt nagy gasztronómiai élményt, de ízesíthető, valamint vitaminokkal, probiotikumokkal és egyéb tápanyagokkal is dúsítható.

A fejlesztők szerint a csomagolás külsejében hasonlít a műanyagváltozathoz, de akár ötszázszor jobban képes megvédeni az élelmiszert az oxigéntől, emellett biológiailag lebomló és fenntartható.

A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket. Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral. A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszerhulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig.

A most ismertetett újítás révén az amerikai szakemberek a műanyaghulladék mennyiségét is szeretnék visszaszorítani. Már most is vannak a piacon keményítőből készült ehető csomagolóanyagok, ám ezek nem tudják olyan hatékonyan megóvni az élelmiszert az oxigéntől.

Az amerikai kutatók reményei szerint a kazeinből készült csomagolás három éven belül forgalomba kerülhet.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .