Az EU és a környezetvédelem: az európaiak 67%-a komolyabb fellépést vár

Az uniós környezetvédelmi és klímavédelmi célok széles körűek és bár számos terület EU-s hatáskörbe tartozik, a gyakorlatban nem mindig könnyű megvalósítani őket. Az Eurobarometer felmérése azt mutatja, hogy az európaiak több mint fele nem elégedett a jelenlegi uniós szerepvállalással ezen a téren, 67%-uk komolyabb fellépést vár az EU-tól. A magyar válaszadók 63%- szánna nagyobb szerepet az Uniónak a környezet védelme terén.

Az Eurobarometer legújabb felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett európaiak 67%-a szerint a környezetvédelem az EU legfontosabb prioritásai között kell, hogy szerepeljen. A jelenlegi uniós szerepvállalással 37%-uk elégedett, az európaiak több mint fele azonban komolyabb fellépést vár.

A magyar válaszadók 63%-a nagyobb szerepet szánna az Uniónak a környezetvédelem terén.

„A kutatás eredményét látva el kell, hogy mondjam, hogy osztjuk az európaiak többségének véleményét és elkötelezettek vagyunk, hogy új javaslatokkal álljunk elő a klímaváltozás csökkentése és a környezet védelme érdekében” – mondta Giovanni La Via (néppárti, olasz), a téma parlamenti felelőse.

„Párizs és az ott megkötött egyezmény után számos ambiciózus cél áll előttünk. Az Európai Uniónak kulcsszerepe volt az egyezmény megkötése során és most azon dolgozunk, hogy az abban foglalt célokat átültessük a gyakorlatba” – tette hozzá az EP-képvsielő.

Az EU és a környezetvédelem
Natura 2000
Az Európai Unió szigorú természetvédelmi jogszabályokat léptetett életbe. Ennek központi eleme a Natura 2000 hálózat, melyet több mint 26 000 védett terület alkot, és amely az EU szárazföldi területének egyötödét foglalja magában. Ez a legnagyobb ilyen jellegű hálózat a világon. A Natura 2000 program Európa természeti kincseinek, a ritka állatfajok és élőhelyeik megőrzését tűzi ki célul.
Véget ér a műanyag zacskók kora
Nagy előrelépést jelentett a környezetvédelem terén, hogy tavaly a Parlament elfogadta azt az új szabályozást, amelynek értelmében csökkenteni kell a műanyagzacskók használatát az EU-ban.
Klímamegállapodás
Az EU dolgozik azon, hogy átültesse a gyakorlatba a 2015-ös Párizsi klímakonferencián kötött egyezmény céljait. Ennek keretében frissítik az uniós szabályokat a szén-dixod-kreditekkel való kereskedés terén, 2030-ra 40%-kal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és támogatják a megújuló energiák használatát.
Csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást
A légszennyezés évente több mint 400 ezer korai elhalálozást okoz Európában. A mérgező nitrogén-dioxidot is magában foglaló nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátásáért elsősorban a dízelautók a felelősek, ezért az EU szabályozza a kibocsátott káros anyagok határértékét, valamint a mérésüket.
A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a valós közúti károsanyag-kibocsátás a laboratóriumban mért eredmények többszöröse is lehet. Az EP a Volkswagen-botrányt követően bizottságot hozott létre, amely többek között azt vizsgálja, hogy az autógyártók sértettek-e uniós szabályt az eddigi károsanyag-kibocsátást mérő tesztek során, a következő hónapokban jelentésében mutatja be az eredményt.

 

Forrás: Európai Parlament

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: