Európa elektronikai hulladékára fáj a foguk

Számos információ technológiai vállalatnak ma már kiépült elektronikai hulladék feldolgozási rendszere van a saját termékeik újrahasznosítására. A japán Mitsubishi Materials ezen túl kíván lépni, Európa teljes területéről be akarják az elektronikai hulladékokat gyűjteni a nehézségek és magas költségek ellenére is.

A feladat ellátására megalapították a MM Metal Recycling B.V. holland társaságot, amely 90%-ban a Mitsubishi Materials, míg 10 %-ban a fém és akkumulátorkereskedelemmel foglalkozó japán Hanwa tulajdona. A feldolgozó központ helyszínéül Európa legnagyobb forgalommal bíró hajókikötőjének, Rotterdamnak a szomszédságában fekvő Moerdijk-et választották.

Rendering of the New Company's E-Scrap center

A 30,8 millió euró beruházási értékkel megvalósuló üzem úgy kerül kialakításra, hogy Európa teljes területéről fogadni tudja a hulladékot, ahonnan azok továbbküldésre kerülnek a Mitsubishi Materials-hoz további feldolgozásra, kezelésre. Az üzem jelenleg építés alatt van, a tervek szerint 2017-ben indulhat el a működés.

Az átvételre tervezett e-hulladék magában foglal minden elektronikus eszközt, mint például az asztali számítógépek, laptopok, televíziók és mobiltelefonok. Ezek az eszközök környezetre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, mint a kadmium, ólom, vagy a higany.

A Mitsubishi Materials közleménye szerint a nyomtatott áramköri lapok gyűjtésére és feldolgozására kíván fókuszálni, az azokban található nemesfémek, mint a réz, ezüst, arany, platina és palládium visszanyerése céljából. A cég azért választotta az üzem helyszínének az európai települést, mert jelenleg a világon a legnagyobb mennyiségben a fenti hulladékból Európában keletkezik a legnagyobb mennyiség.

A hulladékáramokat az alábbi ábra szemlélteti:

Material Flow

Az európai telephelyen a hulladék gyűjtése, mérlegelése, ellenőrzése, vizsgálata folyik majd, míg a feldolgozás a jelenlegi tervek szerint Japánban valósulna meg.

Forrás és képek: www.mmc.co.jp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: