fbpx

Amerikai elnökválasztási kampány: a hulladékgazdálkodás jövője is a tét

A parázs hangulatban folyó amerikai elnökválasztási kampányban a média vizsgálja az elnökjelöltek jövőbeni elképzeléseit a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás jövőjéről. A pártok eddig kialakított környezetpolitikája alapján próbálnak vizionálni.

Annak kicsi a valószínűsége, hogy a demokrata jelölt Hillary Clinton és a republikánus jelölt Donald Trump a kampányban az újrahasznosításról fognak vitatkozni, mégis bármelyikük nyeri a novemberi választást az nagyon komoly hatással lesz a hulladékipar elkövetkező 4-8 évére. A legtöbb hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó szabályozás állami és helyi szinten történik, de a szövetségi politika mindig meghatározza.

Ha megvizsgáljuk az elmúlt 8 évben történteket, akkor megállapítható, hogy Obama elnöksége alatt a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) új metán kibocsátási határértékeket határozott meg a hulladéklerakókra vonatkozóan, célul tűzték ki, hogy az élelmiszer hulladékokat 2030-ra 50 %-kal csökkentsék, Obama törvénybe foglalta a mikroszennyezésektől mentes vizek biztosítását, valamint kiáltványt tett közé a nemzeti hulladékgazdálkodási napon.

Megvizsgálva a pártok programját, nem nevezhető kiemelt jelentőségűnek a hulladékipar. A 2016-os demokrata párti platformban nincs kifejezett utalás a hulladék feldolgozására és újrahasznosítására, azonban több oldal foglalkozik az éghajlatváltozással, a tiszta energiákkal és a környezeti igazságossággal. A 2016-os republikánus platform támogatja az állami beavatkozásokat a környezetvédelemben. A platform viszont elutasítja mind a kyotói, mind a párizsi egyezményt.

Azt feltételezik, hogy Clinton tovább viszi az Obama környezetvédelmi politikáját, viszont Trump egy teljesen más irányba indulna el, amely nagyon komoly hatással lehet az iparágra.

A választás után minden kiderül…

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .