8 praktikus tanács a hulladék csökkentéséhez

Hulladék keletkezik  számos alakban és formában. Élelmiszer, műanyag hulladék, e-hulladék … Sokszor úgy érezzük, hogy a hulladék mennyisége soha nem ér véget. Léteznek egyszerű alternatívák a  hulladék csökkentésére ? Lássuk!

Értékeljük át a konyhai tárolókat

Miben tárolod a konyhában a dolgaidat? Sok műanyag edényt használsz? Cseréld le őket újrahasználhatókra, használj cserép vagy üvegedényeket az élelmiszer tárolására.

Cseréljük le a papírt a konyhában és a fürdőszobában

Nagyon sok ember átáll a papírszalvétáról a textilre, illetve a papír kéztörlőről a törölközőre. Ezzel az apró változtatással jelentős mennyiségű papírhulladéktól szabadulunk meg.

Komposztáljunk, vagy adjuk a háztájinak

Az élelmiszer hulladék egy óriási probléma, nagyon sok megromlik még azelőtt, hogy elfogyasztanánk. Ha van lehetőséged komposztáld a hulladékot, vagy ad a háztájinak, vagy ad át a közszolgáltatódnak ha végez ilyen gyűjtést.

Vidd magaddal a sajátodat

Az éttermi maradékok csomagolására leginkább polisztirolból készült dobozokat használnak, amelyek a környezetre nézve szörnyűek. Vidd magaddal a saját újrahasználható edényedet, így nem keletkezik felesleges hulladék. Ha kávézni szeretnél, szintén vigyél magaddal poharat, így nem lesz szükséged a papírpohárra.

Csökkentsd vagy válaszd az újrahasznosítható csomagolást

Amikor vásárolsz figyelsz a csomagolásra? Ha nem, akkor itt az alkalom. Válasz olyan termékeket, amelyek minimálisan csomagoltak, vagy a csomagolásuk újrahasznosítható. A legjobb, ha csomagolás szempontjából feldolgozatlan élelmiszert veszel (pl: rúd szalámi, szemben a csomagolt szeleteltel), mert akkor el tudod kerülni a hulladékképződést.

Készíts saját tisztítószereket és kozmetikai termékeket

Nagyon sok természetes anyagból lehet már a háztartásokban használható tisztítószert vagy kozmetikai szert csinálni. Kísérletezz, használj természetes anyagokat, ezzel megóvod a környezetet a káros vegyszerektől.

Vegyél használtat új helyett

A mai kultúránk része, hogy mindenki a legjobbat, a legújabbat akarja megvásárolni. A használt termékek ugyanazt a funkciót el tudják látni és sok esetben a pénztárcánkra is jobban vigyázz, elég csak a gyermekruhákra gondolni, amikor szezonról szezonra ruhatárat kell cseréni a gyors növekedés miatt.

Az a tuti, ami már a miénk

Nagyon sok ember nem teheti meg, hogy mindenből újat tudjon venni. Így nem marad más, mint a régi saját eszköz javítgatása, pofozgatása. Ezermesterek előnyben!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: