Távoli települések szemete tornyosul a Cekenden

Egyre több település hordja a háztartási hulladékot a Cekend-tetői hulladékkezelő telepre, miután elkezdődött a régi szemétlerakók felszámolása. Bár nem kifizetődő több száz kilométerről odaszállítani a szemetet, mégis sokan vállalják a többletköltséget – írja a szekelyhon.ro.

szemet2-MCS-1_b

Több száz kilométerről is érkezik hulladék

Kolozs megyéből több település is az Udvarhely közelében található hulladéklerakó központba szállítja a háztartási hulladékot, köztük Dés város is, miután az ottani önkormányzat megszavazta a szerződés meghosszabbítását a cekendi telepet működtető RDE Hargita Kft.-vel.

„A távolság érezhető a szállítás költségében. Míg előtte egy oda-vissza út 110 kilométer volt, most 440 kilométerre fizettünk, ami 67 lejt jelent tonnánként. A tárolás tonnánként 16 euróba kerül jelenleg” – idézte a Dej24 Costan Morart, Dés polgármesterét. Elmondása szerint havonta 1500 tonna hulladékot szállítanak Udvarhelyre, és havonta mintegy 270 ezer lejbe kerül a szállítás.

„Szélsőséges megoldás, de oda szállítja Szamosújvár, Torda és az egész környék is a hulladékot” – olvasható Costan Morar kijelentése a Someşanul hírportál cikkében. Az Info Aries szerint az aranyosgyéresi szemetet is a Cekend-tetőre szállították az illegális szeméttelepek felszámolása után. A Kolozs megyei települések patthelyzetbe kerültek, miután véglegesen bezárták a pataréti szeméttelepet, és a Kolozs megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer még messze áll a befejezéstől.

Válsághelyzet alakult ki az országban, hiszen bezárták a régi lerakókat, az újak megnyitása pedig folyamatban van, ezért egyes települések kénytelenek, akár nagy anyagi áldozatok árán is, máshova szállítani a hulladékot, és próbálják azt „szétszórni, ahova tudják”, amíg közelükben megnyílik egy előírásoknak megfelelő hulladéklerakó – közölte a témával kapcsolatos megkeresésünkre a Cekend-tetői RDE Hargita Kft. hulladékgazdálkodási vállalat ügyvezető igazgatója, Koszta Attila.

„Ilyen a mi magánlerakónk is, de van például Brassóban és Segesváron is, ahova bizonyos mennyiséget hoznak. Ez a mennyiség elenyésző ahhoz képest, amit a városban termelnek” – nyilatkozta Koszta. A vállalat illetékese szerint mivel a városoknak túl nagy anyagi terhet jelentene az, ha az összes hulladékot a Cekendre szállítanák, ezért több helyre osztják szét a havonta keletkező háztartási szemetet. Kerül belőle Nagyváradra és Segesvárra is. Koszta szerint a cekendi lerakó gyakorlatilag nem tudná kielégíteni ezeknek a településeknek a szükségleteit, ám részben befogadja a szemetet, hiszen az a cél, hogy a háztartási hulladék felügyelt lerakókba kerüljön. A magánlerakó egyébként rendelkezik engedéllyel arra is, hogy veszélyes hulladékot fogadjon, továbbá más megyékből ipari hulladékot is szállítanak ide.

Annak ellenére, hogy több megyén kívüli település szemetét, illetve más megyék veszélyes hulladékát is befogadják, nem áll fenn a cekendi hulladéklerakó túlterhelésének veszélye. „Olyan kapacitásunk van, hogy legrosszabb esetben is legalább 45 évre elegendő” – mondta, hozzátéve, hogy a remetei hulladékkezelő központ megnyitása után több mint nyolcvan százalékkal fog csökkenni a cekendi lerakóba szállítandó szemét mennyisége, és akkor már csak Székelyudvarhelyről fogják a Cekendre szállítani a hulladékot. Egyébként Udvarhely és környéke szezontól függően 1500–2000 tonna háztartási hulladékot termel egy hónap alatt.

A cikk szerzője: Veres Réka

A cikk megjelenése a szekelyhon.ro weboldal hozzájárulásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

%d blogger ezt szereti: